BrightNow

marți

30

ianuarie 2024

vineri

27

octombrie 2023

marți

3

octombrie 2023

miercuri

23

august 2023

Chandrayaan-3: India realizează o aterizare istorică în apropierea polului sud al Lunii

23

miercuri
august 2023

Scris de , Publicat în Science

India tocmai a făcut istorie întrucât misiunea sa pe Lună devine prima care a aterizat în regiunea polului sud lunar. Mai mult, această realizarea vine la doar câteva zile după ce nava spațială Luna-25 a Rusiei a ieșit de sub control și s-a prăbușit pe Lună.

(mai mult…)

duminică

20

august 2023

Misiunea lunară a Rusiei, Luna-25, așteptată cu nerăbdare zeci de ani, se încheie în dezastru.

20

duminică
august 2023

Scris de , Publicat în Science

Într-un tragic deznodământ, nava spațială Luna-25 a Rusiei s-a prăbușit pe suprafața lunară în urma unei defecțiuni, punând capăt primei lor misiuni lunare în peste 45 de ani. Această catastrofă a avut loc cu doar câteva ore înainte ca sonda să realizeze o aterizare istorică și plină de speranță în zona neexplorată a polului sud al Lunii.

(mai mult…)

duminică

23

iulie 2023

Record de eficiență în conversia hidrogenului din energie solară

23

duminică
iulie 2023

Scris de , Publicat în Science

Cercetătorii de la Universitatea Rice din America au dezvoltat un dispozitiv inovator, capabil să utilizeze lumina solară pentru a genera hidrogen cu o eficiență record de 20,8%. Acest progres reprezintă o etapă semnificativă în direcția energiei curate și sustenabile.

(mai mult…)

luni

17

iulie 2023

Stații de energie cu panouri solare în spațiu

17

luni
iulie 2023

Scris de , Publicat în Science, Tech

Agenția Spațială Europeană, împreună cu compania Astrostrom din Elveția, lanseaza un nou concept de design numit Greater Earth Lunar Power Station care ar putea furniza „megawați de putere prin microunde”.

Noul proiect face parte din Campania Platformei de Inovație Spațială Deschisă a ESA privind „Energia Curată – Noi Idei pentru Energie Solară din Spațiu”.

(mai mult…)

luni

13

martie 2023

Anticoncepționale pentru bărbați

13

luni
martie 2023

Scris de , Publicat în Good news, Science

Într-o lume în care anticoncepționalele au revoluționat societatea, oferind în special femeilor dreptul la alegere, independență și opțiunea unei vieți mai bune, suntem astăzi foarte aproape de apariția a multiple anticoncepționale destinate bărbaților.

Fie că este ușor sau nu să acceptăm acest lucru, controlul sarcinii este, de secole, responsabilitatea femeilor. Cercetările recente arată însă că și noi, bărbații, vom putea juca un rol mai important în această problemă. În curând vor există mai multe metode de contracepție pentru bărbați. Dincolo de obișnuitele prezervative și inspăimântătoarea sterilizare, în prezent se află în teste noi metode și medicamente similare celor destinate femeilor.

(mai mult…)

vineri

20

ianuarie 2023

Covorul flotant care generează electricitate

20

vineri
ianuarie 2023

Scris de , Publicat în Science, Tech

Un nou sistem de captare a energiei undelor oceanului promite să devină prima sursă de energie regenerabilă destul de eficientă și de ieftină încât să înlocuiască combustibilul fosil.

Compania Sea Wave Energy Limited a dezvoltat un dispozitiv numit Waveline, care poate genera energie electrică din undele oceanului. Dispozitivul este format dintr-un magnet flotant care se mișcă în undele oceanului, generând energie prin intermediul unui sistem de generatoare. Aceasta este apoi transmisă la uscat prin intermediul unui cablu subacvatic.

(mai mult…)

luni

16

ianuarie 2023

Transformarea ferestrelor în panouri solare active: o descoperire revoluționară

16

luni
ianuarie 2023

Scris de , Publicat în Science

Un grup de cercetători de la Universitatea din California, Riverside, au dezvoltat o tehnologie inovatoare care transformă ferestrele obișnuite în panouri solare active. Acest proces se bazează pe utilizarea unui strat subțire de material semiconductor, care captează energia solară și apoi o transformă în energie electrică.

Această tehnologie poate fi utilizată pentru a genera energie electrică pentru clădiri rezidențiale și comerciale, reducând astfel dependența de sursele de energie convenționale și contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

(mai mult…)