BrightNow

marți

3

octombrie 2023

Inventatorii vaccinului Covid, laureați ai Premiului Nobel pentru Medicină 2023

3

marți
octombrie 2023

Scris de , Publicat în News reaction, Science

Katalin Karikó – biochimistă maghiară, și Drew Weissman – imunolog american, au fost anunțați câștigători ai Premiului Nobel pentru Medicină 2023 pentru munca lor de pionierat în dezvoltarea vaccinurilor ARNm.

Despre Premiul NOBEL

Premiul Nobel pentru Medicină este acordat anual de Academia Regală Suedeză de Științe. Este considerat a fi cea mai prestigioasă distincție din domeniul științei medicale.

Munca Depusă

Karikó a început să lucreze la ARNm în anii 1990, când această tehnologie era încă în stadii incipiente. Ea a descoperit că modificarea bazelor nucleozidice ale ARNm poate face ca acesta să fie mai stabil și mai eficient atunci când este administrat organismului.

Weissman a dezvoltat, de asemenea, o tehnică pentru a introduce ARNm în celule fără a provoca o reacție imunitară. Această tehnică a fost folosită în vaccinurile COVID-19 pentru a garanta că ARNm-ul este livrat în celulele potrivite.

Desigur, munca lui Karikó și Weissman nu a fost singurul factor care a contribuit la dezvoltarea vaccinurilor COVID-19. Oameni de știință din întreaga lume au lucrat la această tehnologie de zeci de ani. Cu toate acestea, contribuția lui Karikó și Weissman a fost esențială și merită să fie recunoscută.

Rezultatul

Vaccinurile ARNm au jucat un rol esențial în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Ele au fost utilizate pentru a vaccina milioane de oameni în întreaga lume și au ajutat la reducerea semnificativă a numărului de decese și spitalizări.

Vaccinul ARNm

În esență, un vaccin ARNm este un vaccin care folosește o copie a unei molecule numită ARN mesager pentru a produce un răspuns imun. ARNm este o moleculă care conține instrucțiuni pentru producerea proteinelor. În cazul vaccinurilor ARNm, ARNm-ul este proiectat pentru a produce o proteină care este specifică virusului sau bolii împotriva căreia se dorește protecție.

Când un vaccin ARNm este administrat, ARNm-ul este transportat în celulele organismului. În celule, ARNm-ul este folosit pentru a produce proteina specifică. Această proteină este apoi recunoscută de sistemul imunitar, care produce anticorpi și celule T pentru a o ataca.

Vaccinurile ARNm au o serie de avantaje față de alte tipuri de vaccinuri. Sunt mai eficiente în producerea unui răspuns imun, pot fi dezvoltate mai rapid și pot fi adaptate pentru a combate noi variante ale virusurilor sau bolilor.

Importanța acordării acestui premiu

În contextul scepticismului existent cu privire la vaccinurile COVID-19, această recunoaștere este importantă pentru a sublinia beneficiile vaccinării. Premiul Nobel este o distincție de prestigiu, care oferă o validare științifică muncii lui Karikó și Weissman.

Această recunoaștere poate ajuta la creșterea încrederii în vaccinurile COVID-19 și la promovarea vaccinării în rândul celor care sunt sceptici.

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Deci? Parerea ta care este?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI: