BrightNow

duminică

23

iulie 2023

Record de eficiență în conversia hidrogenului din energie solară

23

duminică
iulie 2023

Scris de , Publicat în Science

Cercetătorii de la Universitatea Rice din America au dezvoltat un dispozitiv inovator, capabil să utilizeze lumina solară pentru a genera hidrogen cu o eficiență record de 20,8%. Acest progres reprezintă o etapă semnificativă în direcția energiei curate și sustenabile.

Hidrogenul este considerat combustibilul viitorului datorită densității sale energetice ridicate, ceea ce îl face potențial pentru a alimenta chiar și avioane mari. Totuși, procesul actual de producție a hidrogenului este în mare parte dependent de combustibilii fosili, ceea ce contravine obiectivelor de dezvoltare a unei economii verzi și fără emisii de carbon.

Cercetătorii au utilizat perovskit (material cu aceeași structură cristalină ca oxidul de titan de calciu) în celulele foto-electro-chimice pentru a obține randamente energetice de peste 30%. Cu toate acestea, prezența apei în astfel de celule reprezintă o provocare, afectând negativ performanța perovskitului și reducând eficiența energetică a acestor generatoare de hidrogen.

Echipa condusă de Aditya Mohite a găsit o soluție inovatoare prin utilizarea a două straturi diferite în design-ul lor: unul care izolează perovskitul de apă și unul care facilitează transferul de electroni.

Descoperirea lor deschide noi perspective pentru piața energetică reprezentând un pas important în direcția unor surse sustenabile de energie. Cu îmbunătățiri suplimentare în ceea ce privește stabilitatea și scalabilitatea, tehnologia dezvoltată ar putea juca un rol esențial în protejarea mediului și asigurarea unei surse durabile de energie pentru viitor.

SURSE:
https://news.rice.edu/news/2023/device-makes-hydrogen-sunlight-record-efficiency
https://interestingengineering.com/science/device-generating-hydrogen-using-sunlight-record
Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Deci? Parerea ta care este?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *