BrightNow

duminică

20

august 2023

Misiunea lunară a Rusiei, Luna-25, așteptată cu nerăbdare zeci de ani, se încheie în dezastru.

20

duminică
august 2023

Scris de , Publicat în Science

Într-un tragic deznodământ, nava spațială Luna-25 a Rusiei s-a prăbușit pe suprafața lunară în urma unei defecțiuni, punând capăt primei lor misiuni lunare în peste 45 de ani. Această catastrofă a avut loc cu doar câteva ore înainte ca sonda să realizeze o aterizare istorică și plină de speranță în zona neexplorată a polului sud al Lunii.

Nava spațială rusească Luna-25 s-a prăbușit pe suprafața lunară în urma unei defecțiuni grave. Acesta a fost primul eșec major al Rusiei în misiunile sale lunare în ultimii ani. Misiunea avea ca scop să efectueze o aterizare ușoară pe polul sud al Lunii și să investigheze regiunea în căutarea de apă și alte resurse. Cu toate acestea, nava spațială a pierdut controlul și a căzut, punând capăt misiunii înainte de a atinge obiectivele stabilite. Autoritățile rusești au anunțat că vor investiga cauzele eșecului, iar acest incident subliniază complexitatea explorării spațiale și provocările implicate în misiunile lunare.

Rusia a avut mai multe încercări de aselenizare în trecut. Iată câteva dintre cele mai notabile încercări și modul în care s-au finalizat:

  • Luna E-6 No. 2 (1959): Aceasta a fost prima încercare a Uniunii Sovietice de a trimite o sondă pe Lună. Sonda nu a reușit să atingă orbita lunară, ci a intrat într-o orbită eliptică în jurul Pământului.
  • Luna 2 (1959): Aceasta a fost prima sondă care a atins suprafața Lunii. A fost o reușită pentru Uniunea Sovietică, dar nu a fost o misiune cu echipaj uman.
  • Luna 15 (1969): A fost o sondă automată sovietică care a încercat să colecteze mostre de sol lunar și să le aducă înapoi pe Pământ. Misiunea nu a reușit să adune mostre și s-a prăbușit pe Lună.
  • Luna 23 (1974): O altă sondă automată sovietică care a fost lansată pentru a aduna mostre de sol lunar. A avut eșecuri tehnice și nu a reușit să adune mostre.
  • Luna 24 (1972): Aceasta a fost una dintre cele rare reușite ale programului lunar sovietic. Sonda a adunat mostre de sol lunar și le-a adus înapoi pe Pământ.
  • Phobos 2 (1989): Deși inițial era destinată să studieze Phobos, una dintre lunile lui Marte, sonda a pierdut contactul cu centrul de control și nu a mai putut să-și îndeplinească misiunea.
SURSE:
https://nssdc.gsfc.nasa.gov/nmc/spacecraft/display.action?id=LUNA-25
https://www.bbc.com/news/world-europe-66562629
Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Deci? Parerea ta care este?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *