BrightNow

luni

16

ianuarie 2023

Transformarea ferestrelor în panouri solare active: o descoperire revoluționară

16

luni
ianuarie 2023

Scris de , Publicat în Science

Un grup de cercetători de la Universitatea din California, Riverside, au dezvoltat o tehnologie inovatoare care transformă ferestrele obișnuite în panouri solare active. Acest proces se bazează pe utilizarea unui strat subțire de material semiconductor, care captează energia solară și apoi o transformă în energie electrică.

Această tehnologie poate fi utilizată pentru a genera energie electrică pentru clădiri rezidențiale și comerciale, reducând astfel dependența de sursele de energie convenționale și contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Celule solare transparente nou create au o eficienta de 15.5% si o transparenta de 20% din lumina vizibilă. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, celulele solare opace de pe acoperiș au o eficiență de aproximativ 20%.

În acest context, celulele pot fi o soluție bună în special pentru spațiile de birouri din clădirile de sticlă, unde oricum se aplică filtre de opacitate pentru protecție UV pe geamuri, ele devenind, cu ajutorul noii invenții, generatoare de elecricitate cu putere considerabilă.

Echipa de cercetători lucrează acum la îmbunătățirea performanțelor acestei tehnologii și la scăderea costurilor de producere.

Există de asemenea și alte soluții pentru tehnologia solară transparentă (sticlă fotovoltaică) ce au fost dezvoltate anterior. Majoritatea servesc ca concentratori solari transparenți, ceea ce înseamnă că sunt proiectate să capteze lungimile de unda UV si IR specifice, care nu sunt vizibile ochiului și să le transforme în energie capabilă să alimenteze electronicele.

Tehnologiile solare transparente apar deja în intreaga lume. De exemplu, designul Școlii Internaționale din Copenhaga încorporează 12.000 de panouri solare transparente, care generează 200 MWh de energie anual, mai mult de jumătate din energia consumată de instituție.

SURSE:
https://interestingengineering.com/innovation/breakthrough-turn-windows-into-active-solar-panels
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/advs.202201487#.YpAJKmu3EpI.twitter

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Deci? Parerea ta care este?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *