BrightNow

joi

28

septembrie 2023

Misterul dârelor albe pe cer. Ce împrăștie avioanele peste orașe?

28

joi
septembrie 2023

Scris de , Publicat în Lessons & Info, News reaction

Într-o lume a informației la îndemână, în care oricine poate afla ORICE despre orice, încă există oameni care rămân în ceață atunci când vine vorba siaj (contrails). Haideți să deslușim acest mister pentru cei care încă se întreabă cu ochii ridicați spre cer: ce sunt aceste linii albe și ce au ele de-a face cu zborul avioanelor?

Fenomenul Contrails: Cum apar urmele din spatele avioanelor și ce sunt?

Termenul de specialitate este Contrails și provine din alăturarea versiunilor englezești ale termenilor condens și urmă (trail). În limba română este folosit atât termenul internațional, cât și termenul siaj – folosit în mod obișnuit în navigația maritimă, pentru a defini, în mod similar, urma lăsată de motoarele bărcilor pe suprafața apei.

Și touși, dincolo de nume, ce anume provoacă apariția acestor dungi pe cer, care se formează uneori în urma avioanelor la altitudini mari? Hai să dezvăluim ingredientele acestui spectacol aerian care sperie omul modern.

  1. Gazele de Eșapament: Motoarele avioanelor produc gaze de eșapament fierbinți care conțin vapori de apă, dioxid de carbon și alte gaze.
  2. Umiditatea din Aer: Când aceste gaze de eșapament intră în contact cu aerul rece și umed din înălțime, ele pot să se răcească rapid și să creeze condiții de suprasaturare. Asta înseamnă că aerul poate conține mai mult vapor de apă decât ar fi normal în condiții obișnuite.
  3. Condensarea Vaporilor: În aceste condiții de suprasaturare, vaporii de apă din gazele de eșapament se condensează rapid în cristale sau picături mici de gheață, formând astfel celebrele urme contrails.

Cu ce aruncă avioanele peste oameni?

Pentru cei care nu au avut timp sau interes să afle ce sunt contrails, aceste dâre albe pot părea misterioase sau chiar suspecte. Dar, vă rog, să nu ne mai lăsăm păcăliți de imaginație! Dârele albe de siaj nu sunt nimic altceva decât urme vizibile ale activității avioanelor la altitudini înalte. Contrar teoriilor conspiraționiste care le consideră „produse chimice toxice” sau „chemtrails”, ele sunt pur și simplu o consecință a fizicii și tehnologiei aviației moderne.

De ce sunt mai frecvente aceste dâre albe deasupra orașelor?

Explicația simplă pentru care sunt mai multe urme deasupra orașelor, este aceea că aeroporturile sunt mereu în apropiere. De asemenea, ele sunt uneori întrerupte, pentru că motoarele nu acționează mereu cu aceeași intensitate, iar la decolare sunt forțate ceva mai puternic.

Totuși au și efecte nocive?

Spre deliciul tuturor conspiraționiștilor, DA, formarea urmelor în sine și apoi compoziția lor au un impact asupra climei, dar lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. În primul rând sunt eliminate gazele arse de motoare, care, asemenea celor provenite de la autoturisme, sunt în esență dăunătoare. Apoi, aceste urme albe pot avea atât efecte de încălzire, cât și de răcire asupra climei noastre fragile.

  1. Efectul de Încălzire (Pe Termen Scurt): Contrails, în special cele persistente care se transformă în nori cirrus, pot capta radiația termică (căldura) emisă de suprafața Pământului, ceea ce duce la un efect de încălzire pe termen scurt în regiunile cu trafic aerian intens.
  2. Efectul de Răcire (Pe Termen Lung): Contrails pot avea, de asemenea, un efect de răcire, reflectând radiația solară (lumina) înapoi în spațiu, asemănător cu norii naturali. Cu toate acestea, acest efect este, în general, mai mic decât efectul de încălzire, dar contribuie totuși la complexitatea schimbărilor climatice.

În concluzie, dârele albe de pe cer lăsate de avioane sunt rezultatul interacțiunii dintre motoarele avioanelor și condițiile atmosferice la înălțimi mari. Sunt o parte naturală a călătoriilor aeriene și nu trebuie să le privim cu suspiciune. Există un anumit impact negativ, dar nu unul creat artificial și intenționat cum ar crede unele vedete. Într-o lume plină de mister și dezinformare, cunoașterea este cea mai bună armă împotriva confuziei!

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Deci? Parerea ta care este?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI: