BrightNow

luni

21

iunie 2021

Costurile ascunse la mașinile închiriate

21

luni
iunie 2021

Scris de , Publicat în Lessons & Info, Personal story

Acum câțiva ani, când oamenii încă se plimbau liberi în toată lumea, am aflat, în sudul Spaniei, cât de scump este închiriezi o mașină aparent ieftină.

Povestea asta s-ar putea să vi se pară cunoscută. Am rezervat un Mini la un preț super bun direct de pe site, înainte să plec. Am ajuns în aeroportul din Spania, am mers la firma de închiriere și mi-au spus că Mini s-a transformat în Fiat, pentru că se poate, e aceeași clasă.

Nu mi-au acceptat cardul de debit. Doar CREDIT! M-am amuzat. Era o întamplare că aveam, pentru că abia ce îl deschisesem. Așa, pentru orice situație…

Înainte să apuc să plec mă sperie că nu am asigurare, că dacă se întâmplă ceva îmi taxează cadrul de credit cu orice sumă e nevoie si pana la urmă, după o listă complicată de situații și daune și cifre, mai arunc o sumă considerabilă pe asigurare. Mai mult puțin decât pe închiriere.

Am ajuns la mașină și am pozat-o pe toate părțile înainte să o pornesc. Asta citisem, mi se părea logic și știam de acasă că trebuie să fac.

Nu a pățit nimic mașina, deci nu am povești mai complicate, dar e totuși interesant ce s-a întâmplat la trei luni de la întoarcere.
Am primit acasă un plic cu o factură și o scrisoare în Spaniolă din care am înțeles cu greu că trebuie să fiu taxat pentru servicii de oferire de informații din arhivă către autoritățile Spaniole.

Cum ar veni, poliția, sau altă instituție ar fi  „întrebat” cine a conus mașina, iar pentru serviciile de căutare în baza lor de date și trimiterea răspunsului către autorități, am fost / voi fi taxat cu 67 de euro.

Ei, bineînțeles că prima mea reacție a fost de tipul da, da, să mă căutați voi să vă dau bani că ați dat search pe computer! Dar viața nu e așa ușoară.

Pentru că am plătit cu cardul de CREDIT. Și mi-au aplicat taxa direct. Na cadou o datorie!

Eh, apoi m-am gândit că o problemă nu vine niciodată singură, și mă așteptam să mai primesc și de la Poliția Spaniolă vreo amendă de parcare sau viteză ceva. Dar nu a venit nimic niciodată. Deci… o fi cerut sau nu „o instituție” datele mele? Cine știe?

Ca să nu ajungi și tu să dai bani aiurea, uite ce am aflat & învățat că trebuie să faci atunci când vrei să închiriezi mașini:

  1. Caută direct pe Google. Nu accesa din site-ul de pe care ai lua bilete de avion sau cazare și nu intra pe link-urile sponsorizate din căutare (alea primele sau ultimele marcate de obicei cu AD sau ADS)
  2. Verifică 3-4 site-uri și hotărăște-te la 2
  3. Contactează firma prin formular de contact sau email si întreabă care este disponibilitatea pentru opțiunea de închiriere fără depozit
  4. Primul răspuns ar trebui să fie și prima ta opțiune
  5. Cere să plătești cu card de debit & fără garanție și întreabă care este prețul

Astfel vei obține prețul corect de închiriere al unei mașini. Nu plăti înainte să ajungi să ridici mașina decât dacă este absolut obligatoriu și chiar și așa, nu mai mult de o zi de închiriere.

Odată ajuns în posesia mașinii, următoarele verificări și salvare de dovezi (fotografii) ar trebui să fie obligatorii:

  1. Verificarea anvelopelor.
  2. Fotografiere pe toate părțile (interior – exterior)
  3. Trimiterea fotografiilor prin email sau mesaj către un prieten sau către contul/adresa proprie. Astfel se va crea un timestamp și vei putea demonstra că fotografiile au fost făcute în ziua ridicării.
  4. Pornește mașina și asigură-te că nu este niciun martor aprins în bord
  5. Verifică talonul, și asigură-te că mașina nu este mai veche de 3 ani

Drum bun!

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Care este experiența ta cu închirierea de mașini?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI: