Parcarea in Bucuresti – un joc fara reguli clare
16
septembrie 2016
Scris de Razvan Radulescu, Publicat în The way I see it
Scriu randurile astea pentru ca am niste dileme. Dileme transformate in frustrare pentru ca nu gasesc acceptabila situatia locurilor de parcare din Bucuresti.
Simt ca trebuie sa mentionez de la inceput ca locuiesc in Bucuresti de la 2 ani si am carnet de 10 ani – tot de atata timp conduc aproape zilnic in acelasi oras.
M-am mutat de doua ori in ultimii 6 ani. Pe cand stateam cu ai mei, tata se ocupa de locul de parcare, il platea, il vopsea si ne bucuram de el impreuna. Chiar daca la un moment dat parcam 3 masini pe acelasi loc de parcare sau, mai bine zis, in jurul aceluiasi loc de parcare. Din cauza asta mai apareau discutii cu vecinii pe tema „ala e locul meu pentru ca parchez acolo de doi ani” sau „ala e locul meu pentru ca eu am avut primul masina din tot blocul asta”. Dar ii cunosteam de mult timp si ne intelegeam.
Din toata experienta mea si a altora de proprietar al unui loc de parcare am retinut doua lucruri:
- Degeaba suni la politie. Am sunat de doua ori pentru ca am avut o masina parcata 3 saptamani pe locul nostru. Politia a spus ca prima data, dupa ce raspunde proprietarul si se prezinta la masina, se emite un avertisment. Nu s-a prezentat nimeni!
- Daca te atingi de masina parcata pe locul tau poti sa o patesti grav. Un tip, suparat pe cel care parca pe locul lui de mai mult timp, i-a luat stergatoarele si i-a lasat un bilet cu adresa de unde sa le recupereze. Impreuna cu soferul masinii respective a aparut si politia la usa. Au ajuns la sectia de politie si a fost acuzat de furt sau ceva legat de abuz/bunuri etc. La fel poti sa o patesti si daca iti trece prin minte sa zgarii masina parcata abuziv.
Pentru ca initial m-am mutat de la ai mei intr-o zona aflata relativ la marginea orasului, unde nu erau atat de multe masini, nu am avut probleme legate de parcare. Dar acum nu mult timp am facut din nou o schimbare si am ales sa fiu mai aproape de viata agitata din oras.
Ei bine, aici devine interesant. E prima data cand locuiesc intr-o zona cu blocuri de 10 etaje. Mi se pare absolut normal sa fie aglomeratie. Insa aici absolut toate locurile de parcare sunt marcate intr-un fel sau altul. M-am straduit asadar sa observ care sunt locruile pe care se parcheaza random sau unde lipsesc masinile in timpul saptamanii sau in weekend, ca sa ma descurc cu parcarea. Am retinut si unde am gasit dimineata stergatoarele ridicate si am incercat sa evit sa mai deranjez, ca sa nu pornesc conflicte. Stiu acum si unde fac porumbeii caca asa cum stiu si unde sunt geamurile de la bucatarie pe care se arunca de toate si evaluez mereu sitatia in functie de cat de curata sau murdara este masina inainte sa ma opresc acolo.
Pentru ca am trecut si prin situatii aiurea legate de acest subiect, am facut o lista cu ce mi se pare absolut gresit si care sunt masurile care ar aduce imbunatatiri:
- E absurd sa ajung acasa, sa fie 10 locuri de parcare libere si sa fiu nevoit sa caut 20 de minute un loc in care sa las masina. Si sa nu credeti ca ma dor picioarele. Ma multumesc chiar si cu locuri de parcare la cateva strazi distanta. Chiar si asa este difiicil!
Solutie propusa:
Primariile ar trebui sa nu mai fie atat de haine si, la fiecare 5 locuri, sa lase unul liber. Iar atunci cand marcheaza sa il coloreze de exemplu cu o culoare specifica pentru a fi evident. Asta ca sa nu si-l poata rezerva primul ghertoi care isi da seama ca e nealocat.
- Mi se pare incorect sa nu pot verifica daca locul marcat este sau nu legal sau platit la zi. Nu exista standarde, asa ca fiecare marcheaza cum crede. Mai mult, daca incetezi sa mai platesti, nu indeparteaza nimeni marcajul. Stiu asta din experienta. Am sunat la ADP sector 1 sa intreb cum pot verifica un loc de parcare si mi s-a spus ca trebuie sa ma prezint la ei in ianuarie ca sa aflu. SERIOS?
Am doua solutii pentru stupiditatea asta:
1. Standardizarea marcajelor.
Atunci cand platesti locul la primarie sa ti se dea un marcaj standard asa cum se da si numarul de inmatriculare pe care sa fie trecuta data pana la care este valabil.
2. Afisarea listelor online. Macar PDF actualizat pe fiecare an daca nu se poate face un motor de cautare.
Nu e nevoie de numele persoanei care il plateste, ci doar de numarul masinii. Si nu ar fi rau nici daca ar exista o lista pentru toate masinile care pot parca acolo. Pentru ca fiecare familie are dreptul la un singur loc de parcare iar daca are doua sau mai multe masini e clar ca vor parca pe rand in acelasi loc.
- E super de prost gust sa vezi tot orasul cu T-uri cu lacat, bidoane de apa sau mai stiu eu ce improvizatii pe trotuare. Si este si ilegal!
Solutie propusa:
In mod clar nu poti sa iei nicio masura fata de cei care pun bidoane cu apa pe locul de parcare. Sau poate ca poti, dar e destul de greu. Insa mi se pare ca este obligatoriu sa indepartezi toate blocatoarele metalice si sa amendezi acolo unde este identificat posesorul.
- Oamenii nu stiu care este regimul locurilor de parcare. Sunt disponibile pentru toata lumea pana la 18:00? Pana la 21:00? Nu sunt?
Solutie propusa:
Aici este exact ca in cazul limitarilor de viteza. Vezi un indicator la odata la o suta de kilometrii, dar se presupune ca ar trebui sa stii. Eu am cautat si se pare ca pentru locurile platite nu exista intervale in care pot fi folosite de alti conducatori. Ce mi se pare de bun simt este ca atunci cand decizi sa faci ceva cu spatiul public, sa informezi pe toata lumea din zona. „Bai baieti! Noi am marcat spatiul si l-am dat spre folosinta catorva dintre locatari. De azi inainte nu mai aveti voie sa va atingeti de el”. Asta poate sa fie afis, flyer in cutia postala, pancarta in parcare. Orice. Dar sa fie! Altfel e ca si cum jucam un joc la care numai unii cunosc regulile.