BrightNow

sâmbătă

30

iunie 2018

Vama Veche nu mai e ce-a fost

30

sâmbătă
iunie 2018

Scris de , Publicat în The way I see it

Mă bufnește râsul de la titlul ăsta și nu, nu cred că Vama nu mai e ce-a fost. E la fel! Adică e la fel pentru mine.

Când am aterizat la 17 ani în Vamă nu prea era nimic acolo. Nu mai știu dacă era sau nu asfalt pe Magheru (strada principală), dar aș zice că nu era. Undeva prin zona Clătitelor de astăzi era un chioșc ce vindea tricouri cu imprimeuri rock iar de vizavi se auzea muzică nebună de La Pirați.

Era spre seară, iar pe străzi nu prea erau oameni. Am mers spre mare să vedem apusul. În apă era o tipă blondă care înota. Era singură și când a ieșit din apă am aflat două lucruri: era bondă natural. Eram cu doi prieteni și a fost ca și cum am văzut pentru prima dată sirene. Așa m-am îndrăgostit de Vamă!

Erau corturi pe plajă, oamenii ascultau muzică pe plajă la Stuff (la răsărit puneau Bolero și Cat Empire), erau mulți nudiști și puteai să mănțnci la Soni gulaș gătit la ceaun în mijlocul curții. Se asculta mult rock, se bea multă votcă (mai ales seara, cumpărată din Dutty Free) și pe nimeni nu părea să il deranjeze nimic. Era LIBERTATE!

Acum hai să vedem după ce plâng oamenii când spun că „Vama nu mai e ce a fost”.

 • Nu mai poți să stai în curul gol

Gresit. Poți să stai în continuare în curul gol (unii încă stau), doar că e multă lume, parte dintre ei se uită și o să te simți ciudat. Asta dacă ești simțit, Că altfel…

În plus, în fiecare seară e câte un grup sau mai multe de oameni care intră goi în valuri. Oricum, nu dau doi bani pe motivul ăsta pentru că nu îl înțeleg.

Și oricum nu sunt sigur că tinerii ăia din anii 60′ mai vor să stea expuși astăzi în Vama Veche. Iar pentru ei, probabil nici în 1990 Vama nu mai era ce fusese.

 • Nu mai poți să rupi gardurile să le pui noaptea pe foc

Cred că dacă te duci de 1 mai, încă mai ai șanse să poți face treaba asta, dar oricum, nu e frumos. Vrem o Vamă cu oameni liberi, dar nu cu huligani.

 • Sunt prea mulți oameni

Da, ai mai multe șanse să cunoști oameni. Mulți dintre ei sunt faini. Distrează-te și socializează!

 • S-a scumpit

În situația în care volumul de turiști crește în fiecare an, e absurd să discutăm despre prețurile care cresc și ele. Defapt, prețurile astea care cresc sunt printre singurele care țin nivelul de turiști cât de cât sub control.

 • Nu mai sunt corturi pe plajă

Eh, mai sunt câteva corturi pe margini. E adevărat că e o senzație deosebită să dormi la cort pe plajă și să auzi muzică de valuri, dar mi se pare că la câți oameni se plimbă noaptea pe plajă, ar fi ploaie de corturi tăiate cu lama (remember that?). Dacă vrei să dormi la cort pe plajă treci 2 km mai jos spre bulgari. E loc și e liniște.

 • Nu mai poți sta cu prosopul pe plajă

Ei serios? Eu am dormit direct pe nisip anul trecut. Mă rog, da, e mai greu să te strângi cu 10 prosoape pe malul mării, dar parcă mai sunt ceva locuri.

 • Sunt prea mulți oameni și e prea gălăgie

A fost gălăgie mereu. Ești prea bătrân!

În fine, dacă vrei să stai la cort pe o plajă aproape pustie, să mănânci conserve pe prosop și să cânți la chitara în fundul gol, doar tu cu prietenii tăi, te anunț că mai sunt locuri! Nu e musai să o arzi hater melancolic doar de dragul discuției, sau pentru că vrei să știe toată lumea ce cool erai acum 10 ani – că ai fost primul/a în Vamă.

Vama nu s-a stricat pentru că, fie că vrei sau nu să recunoști, a rămas liberă!

 • Da, a devenit puțin Vamaia, pentru că cererea influențează oferta și prețurile. Dar este încă epicentrul oamenilor care beau și se distrează fără să se ude în slipi gândindu-se la șampanie de mii de euro adusă cu roabă și artificii.
 • Da, muzica nu mai e la fel de rock, dar rock-ul nu este singura muzică. Trei melodii pop nu o să transforme stațiunea în club de manele. Suntem safe, maneliștii nu dorm la cort. Țiganii adevărați dormeau în cort, dar ei sunt altă discuție, iar muzica țigănească adevărată e genială – respect!
 • Da, e aglomerat. Stai mai mult la coadă la orice, dar fiecare stat la coadă este o oportunitate de socializare.
 • Statul la cort este încă preponderent, iar prețurile sunt încă suportabile.

Dicolo de orice, Vama Veche este încă plin de tineri și de oameni deschiși la minte. E ușor să comunici cu ei și au păstrat esența distracției neîntrerupte. Vama e încă locul în care te dezbraci de orice faci în oraș și devii Vamaiot (om venit să se distreze la mare în Vama Veche). Și dacă crezi că Vama Veche nu mai e ce-a fost, poate că ție nu-ți mai trebuie sau nu ți se mai potrivește…

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Și tu plângi că s-a schimbat Vama Veche?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI:

Publicat în Funny or Stupid Personal story

Jlapi & Sandalandala – Vama Veche

Publicat în Personal story Review

Vf. Moldoveanu prin Valea Rea – incercarea nr 1