„Ucraina nu ne e stat prieten”
25
februarie 2022
Scris de Razvan Radulescu, Publicat în News reaction, The way I see it
Partea din războiul între Rusia și Ucraina, care a ajuns deja la noi, este dezinformarea. Rolul principal al propagandei este de a ne debusola, mutând atenția de la cea ce este cu adevărat important: crima comisă.
Realitatea este că oricât de viteji ne credem, majoritatea preferăm să fugim de război pentru că el aduce doar suferință. Așa că uneori, simțindu-ne inutili sau vinovați că nu ne implicăm în rezolvarea conflictului, suntem predispuși să acceptăm de bune informații deformate în spatele cărora să ne ascundem.
Nici eu nu vreau război aproape de casă. E nasol și sper să nu escaladeze situația, pentru că vreau să trăiesc și să mor pe timp de pace. Dar hai să ne împăcăm cu gândul că ne e frică, să ne arătăm omenia față de suferința altor oameni, să recunoaștem că bazaconiile de pe internet nu au sens și să încercăm să le sancționăm cât putem.
Ucrainenii ne-au luat pământul
Da. Anumite teritorii care au fost la un moment istoric ale țării noastre fac acum parte din Ucraina. Dar la momentul în care au fost luate de la noi, ni le-a luat Rusia, respectiv URSS. Ucraina și-a căpătat independența abia în 1991. Îți amintești să ne fi invadat cineva după Revoluție?
De ce nu ne dau pământul înapoi?
Nu sunt sigur că îl vrem, sau că avem capacitate să îi preluăm. Ca orice teritoriu aflat la graniță, are o populație mixtă de români și ucraineni, iar preluarea ar veni cu tot cu locuitorii și cu problemele lor de tot felul, caci nu ne mai putem gândi astăzi la o lume a deportărilor. Imaginează-ți ce tensiuni.
În plus, conform unei legi de bun simț, menită să împiedice războaie, țările din Europa au agreat să nu mai anexeze teritorii. Din câte știu, a semnat și Rusia, dar ia de vezi ce se întâmplă când nu respecți acordul.
Hărțile cu România Mare
O referință la primele două subiecte care nu ne ajută. Jur. Hotarele lumii s-au modificat mult de la formarea statelor, trecând prin nenumărate războaie și alte evenimente, până astăzi.
Ce vreau să spun este că fiecare Stat ar putea scoate o hartă care să îl avantajeze teritorial și să își dorească să o implementeze. Rusia face asta chiar acum cu Ucraina. Și mai are niște hărți de la marele imperiu Rus și chiar mai recente din URSS, când și România era sub umbra roșie.
Hai să lăsăm oamenii să doarmă liniștiți în casele lor, că nu li se schimbă considerabil viața dacă de mâine le schimbăm țara pe buletin.
Știu, ai auzit și că românii o duc rău în Ucraina
Nu știu. Poate. Am auzit că în urma ultimei reforme educaționale s-a redus posibilitatea de a studia în limba română. Cam nasol, dar nu am auzit cereri de ajutor și nici nu am auzit că statul nostru s-a implicat să ajute cu ceva.
Dar să ne întoarcem la război. Cu ce îi ajută pe români? Să zicem că Ucraina dispare, cu ce îi ajută pe români să trăiască sub Vladimir Putin?
De ce ne interesează ce se întâmplă în Estul Ucrainei?
Dincolo de faptul că s-a depășit de mult estul Ucraine, este o problemă de principiu despre libertăți, integritate, respectarea legilor și stabilitate. Refugiații și daunele economice sunt efecte care se văd deja din primele 24 de ore de la pornirea conflictului.
Președintele Ucrainei nu i-a amintit pe români în discursul despre minorități
Eu nu am găsit să-l ascult și nici nu vreau să îl scuz, dar poate că i-a inclus la capitolul moldoveni? Din ce găsesc pe Wiki, minoritatea este denumită „români moldoveni”.
Oricum ar fi, tipul acesta de reacție este fix esența articolului. Când casa vecinului tău ia foc, pui mâna pe o găleată și arunci cu apă, nu stai să te gândești că nu ți-a zâmbit săptămâna trecută!
E ok să simțim că nu vrem să avem de-a face cu rahatul ăsta. Dar nu trebuie să ne înarmăm cu motive și cu un discurs plin de ură față oamenii de lângă noi, care trec printr-o catastrofă.
Nu vă sfiiți să raportați postările de genul acesta în social media, după caz, ca informație falsă, ca mesaj care conține ură, ca mesaj politic etc.