BrightNow

marți

26

iunie 2018

Primul festival de #streetart din București

26

marți
iunie 2018

Scris de , Publicat în Events / Campaigns, Made my day

Outline Festival îl aduce pe Brancuși înapoi acasă și pune Bucureștiul pe harta marilor capitale ale lumii în ceea ce privește arta stradală. În cadrul evenimentului 8 artiști de street art pictează 660 de metri pătrați pe mai multe clădiri din oraș cu opere renumite din portofoliul lui Brancuși, dar și picturi cu elemente din natură, galaxie și din tradiția românească.

Într-o seară ne-am trezit vorbind, la bere, despre cât de cool este muralul cu Brancuși de pe peretele centralei termince din spatele bulevardului Ștefan cel Mare. Nu a durat mult și au început să apară postări pe facebook, instagram, preluări ale comunicatului de presă și știri la TV. Așa am ajuns să aflu că festivalul a fost pus la cale de Asociația EDIT de la care am obținut mai multe informații.

  •  Cum s-a întâmplat acest festival?

De aproximativ un an și ceva tot punem la cale proiectul “Outline Festival”. A pornit din dorința de a alinia Bucureștiul cu marile capitale ale lumii, unde arta stradală are loc de cinste, și-n plus, am vrut să dăm culoare orașului, să avem cat mai multe locuri bune de postat pe #Instagram.

“Outline” în engleză înseamnă schiță, contur, siluetă și alte sinonime. Asta facem și noi, ne jucăm cu formele, readapatăm și interpretăm opere faimoase în lume, cum sunt cele ale lui Brâncuși. De ce Brâncuși? Pentru că este geniul român, dar cumva înstrăinat, iar prin desenele noastre l-am adus din nou acasă. Și este o mândrie națională. Am ales București pentru că noi credem în orașul ăsta și pentru că vrem să rămânem aici, să ajutăm la evoluție și la transformările în bine.

Proiectul, așa cum am mai spus, ne-a încolțit în minte de mai bine de un an, însă acum s-a format echipa cu adevarat, mă refer la echipa Asociației EDIT și am reușit să luăm alături persoane specializate în domeniul artei stradale, pe Cage de la Sweet Damage Crew, care să ne îndrume și cu care să colaborăm pe o perioadă lungă de timp.

  • Cat de greu a fost să convingeți Primăria să se implice?

Au fost câteva discuții generale despre proiect în prealabil, dar în momentul în care am mers cu schițele și le-am prezentat toată ideea acestui festival, au vazut imediat potențialul și au fost de acord, mai ales că avem susținerea CTMB (Centrul pentru Tineret al Municipiului București).

  • Ce vă doriți de la acest proiect. Cum ați ales artiștii?

Au fost contactați mai mulți artiști cărora li s-a explicat ce dorim să facem și pe care i-am rugat să facă mai multe schițe. Schițe în urma cărora au fost selectate lucrările finale de catre o comisie alcătuita din persoane din cadrul Asociației EDIT, Primăriei Capitalei și CTMB.

Ne dorim ca această ediție a Festivalului Outline să fie un prim pas către înfrumusețarea Bucureștiului, a pereților gri, prin culoare. Vrem ca oamenii să ridice privirea din telefon sau din pământ și să privească admirativ în jurul lor, să fie mândri de cultura și de locul de care aparțin.

  • Cum au fost alese zonele? Care sunt ele?

Zonele au fost agreate de comun acord cu Primăria Municipiului București. Am pictat două centrale termice în zona Floreasca, mai precis lucrările cu Brâncuși pot fi găsite pe strada Serg. Nastase Pamfil – intrarea Galați, iar cea cu flori în zona Floreasca, pe strada Banul Antonache 71 – colț cu Nicolae Constatinescu.

Acum se finalizează lucrarea de pe Bulevardul Dimitrie Cantemir și începem curând un alt mural. Spunem noi că asta este abia începutul. Oamenii vor cere astfel de lucrări și vor renunța la a mai fi reticenți. Street art-ul, așa cum îi spune și numele, este artă, iar prin artă reușim să fim mai buni și mai frumoși.


Conform informațiilor primite, peretele realizat de Ortaku prezintă simplitatea unui geniu, împletită cu creativitatea izvorâtă dintr-o poveste de dragoste dintre Brâncuși și pictorița maghiară Margit Pogany. Peretele pictat de Luchian este inspirat din lucrările Nou Nascut și Măiastra, care au dus la realizarea a peste 50 de cărți despre geniul lui Brâncuși și mii de studii despre creațiile acestuia.

Artiștii implicați în realizarea acestor desene sunt Homeboy, KAput, Lost.Optics, Luchian, Ortaku, Pandele Pandele, Pulsar Sinaps și Recis.

Outline Festival inițiat de Asociatia EDIT (Grup de tineri care împărtășesc aceleași valori și sunt ghidați de un scop comun. Colaborează și sunt susținuți de profesioniști din domenii precum Educația, Sportul, Cultura, Arta și Tineretul.) este primul festival de street art din București, organizat cu suportul Primăriei Municipiului București, prin Centrul pentru Tineret al Municipiului București (CTMB).

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Pentru următorul festival din București, ce temă propui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI:

Publicat în Events / Campaigns Personal story

Lansare City Hunt în București

Publicat în Good news

Doua beri noi de la Zaganu