Kickstarter transformă idei îndrăznețe în realitate
25
august 2022
Scris de Razvan Radulescu, Publicat în Tech
Kickstarter este o platformă inovatoare de crowdfunding care oferă pasionaților de tehnologie oportunitatea captivantă de a descoperi și sprijini financiar proiecte tehnologice inovatoare aflate în stadii incipiente.
Kickstarter permite persoanelor și companiilor să strângă fonduri pentru proiecte creative, inovatoare sau caritabile prin intermediul contribuțiilor individuale ale membrilor publicului.
Odată ce proiectul este activ pe platformă, creatorii încep campania de strângere de fonduri. Persoanele interesate pot să contribuie financiar la proiect, alegând dintr-o varietate de niveluri de susținere cu recompense corespunzătoare.
Dacă suma stabilită ca obiectiv este atinsă sau depășită în timpul termenului de finanțare, proiectul este finanțat cu sumele colectate de la susținători.
După finalizarea proiectului, creatorii oferă rezultatele sau produsele finale susținătorilor, în conformitate cu promisiunile făcute în timpul campaniei de crowdfunding.
Important: Kickstarter utilizează un model „tot sau nimic” pentru finanțare, ceea ce înseamnă că dacă obiectivul de finanțare nu este atins în timpul termenului stabilit, nu se colectează niciun ban și proiectul nu primește finanțare. Aceasta este o măsură menită să asigure că proiectele care strâng fonduri au suficiente resurse pentru a fi realizate cu succes.
Există totuși și cazuri în care proiectele nu se finalizează conform planului sau în care creatorii nu reușesc să îndeplinească promisiunile făcute susținătorilor. În aceste situații, Kickstarter însuși nu oferă garanții de rambursare sau asigurări împotriva unor astfel de evenimente.
Din acest motiv este important, în cazul în care vrei să susții un anumit proiect, să fi conștient de aceste riscuri și să faci minime cercetări, luând în considerare istoricul creatorilor și gradul lor de transparență în comunicare.
Experiența personală
Pot să confirm că am susținut câteva proiecte. Dintre acestea, aproximativ 40% au fost finanțate și am primit toate recompensele cu o singură excepție.
De menționat și faptul că în unele cazuri am așteptat chiar și jumătate de an până să primesc ceea ce uitasem deja că trebuia să vină. Cu toate acestea, trebuie să ne reamintim că „ștința necesită sacrificii”.