BrightNow

joi

10

noiembrie 2016

Ground Zero – Bere Artizanala, pasiune, ambitie & poker

10

joi
noiembrie 2016

Scris de , Publicat în Interview

Interviu cu Alin Matache – tipul care a construit o berarie cu bani obtinuti din poker, marcand astfel momentul zero al berariilor artizanale in Romania (1 aprilie 2015).

ground zero 10

Ati construit o fabrica de bere cu bani din poker online. E o decizie riscanta, pentru ca oricand poti sa ramai fara finantare, mai ales in contextul in care a durat foarte mult timp doar sa primiti aprobari, timp in care afacerea nu producea nimic. Cat timp a durat sa strangeti suma  necesara si de cate ori a fost in joc viitorul afacerii?

Cu siguranta riscul a fost mare si a generat un stres foarte mare asupra mea, in principal pentru ca aveam nevoie de un venit sigur la sfarsit de luna pe care trebuia sa-l generez dintr-un joc de noroc. In septembrie 2013 am luat decizia sa ne construim o fabrica de bere, iar toti banii pe care urma sa ii castig din poker online urmau sa ajunga investiti in fabrica. Pana am produs primul litru de bere in fabrica noastra a durat ~11 luni. In perioada asta am avut un maestru berar englez care a venit sa ne puna kit-ul de productie in functiune si sa faca 3 beri de test. Apoi am avut 7 luni de asteptare dupa aprobari, iar de la 1 aprilie 2015 am inceput productia.

Nu am simtit ca a fost in joc viitorul afacerii, nu aveam de gand sa las nimic sa ma opreasca din a duce investitia la bun sfarsit. A fost practic o provocare. In cel mai de jos punct pot spune ca aveam 6000$ in cont si 7000$ de platit la sfarsitul lunii. Pe langa asta imi trebuiau si bani sa joc pentru a genera altii, de asemenea si pentru trait. Dupa expunerea la un stres de genul au urmat cele mai bune 2 luni de poker din cariera mea, in care am castigat ~50.000$, dar in care mi-am sacrificat viata sociala complet.

ground zero 4

Cum a decis Razvan ce scoala pentru berari sa urmeze? Cat a durat si cat a costat?

Razvan a gasit un curs pe internet numit „Startup brewery” care se tinea in UK, tara unde exista multe micro berarii. A fost fix ce am avut nevoie pentru a pune bazele inceputului si a creat putina ordine in planurile noastre entuziaste.

A durat o saptamana si a costat ~1000 lire.

ground zero 6

Comparand-o cu Brew Dog, berea scotiana de la care am putea spune ca pornit totul, cum se pozitioneaza Ground Zero in acest moment?

Consumatorii nostri ne-au comparat des cu Brew Dog si ne bucura asta. Ei au fost pana la urma inspiratia noastra la inceput. In momentul de fata cei de la Brew Dog au o fabrica de ~5.000.000 lire, iar noi una de 50.000EUR. La nivel de calitate nu suntem mult in urma lor.

ground zero 5

In acest moment ingredientele, echipamentele si sticla sunt importate. Ati cautat alternative autohtone pentru ingrediente? Care e situatia?

Stilurile de bere pe care le producem sunt inspirate din UK si USA, cu accente proprii. E normal sa folosim ingrediente tot de acolo pentru a obtine calitatea pe care ne-o dorim. In Romania nu exista furnizori pentru materia prima de care suntem interesati. Sticla pe care o folosim este neagra, opaca si protejeaza berea de razele soarelui.

ground zero 7

Cum au decurs procesele de naming si branding? Ce variante de nume ati mai avut? Cu cine ati lucrat?

A durat cam 1 an de zile sa ajungem la Ground Zero si sa construim un brand. Am trecut prin Bere pentru rockeri, Beat (citit in EN), Bereta si altele. Am lucrat cu un freelancer pe care l-am cunoscut intamplator, la o bere intr-un bar, pe numele lui Sebastian Bucur.

ground zero 3

Traiti in momentul asta din bere?

Singura mea sursa de venit este poker-ul de 5 ani. Toti banii pe care ii produce fabrica sunt reinvestiti in afacere pentru a-i creste capacitatea de productie. De cand am inceput am crescut de 3 ori. Ne cautam si un spatiu nou, mai mare.

ground zero 9

Ce resurse recomandati oamenilor pasionati, care se gandesc sa produca bere?

Internetul a fost singura noastra resursa. Pentru a ne genera banii necesari si pentru a invata sa facem bere.

ground zero 8

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Deci? Parerea ta care este?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI: