BrightNow

marți

29

martie 2022

Etichetarea energetică a anvelopelor

29

marți
martie 2022

Scris de , Publicat în Lessons & Info, Resurse & Soluții

În cazul în care intenționați să achiziționați un set nou de pneuri, este esențial să consultați acest articol pentru a afla informații cruciale înainte de a face alegerea potrivită. Iată o listă cu principalele informații pe care ar trebui să le luați în considerare:

 1. Regulamentul UE nr. 2020/740 privind etichetarea pneurilor aplicabil începând cu data de 1 mai 2021 a impus obligația de a furniza informații referitoare la parametrii pneurilor printr-o etichetă ușor de înțeles. Eticheta conține următoarele informații:
  • Clasa de eficiență a pneului din punct de vedere al consumului de combustibil (marcată cu litere de la A la E).
  • Clasa de performanță privind aderența pe teren umed (marcată cu litere de la A la E).
  • Clasa de zgomot exterior de rulare (marcată cu litere de la A la C).
  • Aderența pe zăpadă sau gheață (pentru pneurile destinate acestor condiții de rulare).
 2. Etichetarea energetică și emisiile de gaze cu efect de seră. Această etichetare face parte din strategia UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050. Rezistența la rulare a pneurilor afectează consumul de combustibil al vehiculelor, motiv pentru care alegerea unor pneuri eficiente energetic poate avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.
 3. Clasa de eficiență a pneului și consumul de combustibil. Cu cât un pneu are o rezistență la rulare mai mică, cu atât influența asupra consumului de combustibil va fi mai scăzută, ceea ce duce la o clasă de eficiență superioară. Teoretic, optând pentru o clasă mai bună, economisiți combustibil și contribuiți la protejarea mediului.
 4. Aderența pe teren umed. Clasa de performanță privind aderența pe teren umed indică eficiența pneului în frânarea pe distanțe scurte în condiții de umiditate. O clasă superioară asigură o performanță mai sigură pe drumuri umede și ploioase.
 5. Nivelul de zgomot exterior de rulare. Clasele de zgomot exterior de rulare arată nivelul de poluare fonică generat de pneu în contact cu suprafața șoselei. Alegând un pneu cu nivel redus de zgomot, puteți contribui la un mediu mai liniștit și o experiență de condus mai plăcută.
 6. Pictograme suplimentare. Pe etichetă pot exista și alte pictograme, cum ar fi:
  • Munte cu 3 vârfuri cu fulg de zăpadă (3PMSF) pentru pneurile omologate pentru utilizare în condiții severe de zăpadă.
  • Stalagmită de gheață pentru pneurile omologate pentru utilizare în condiții extrem de reci.

Trebuie să țineți cont de faptul că acești parametri sunt interdependenți, ceea ce înseamnă că alegerea unei pneuri cu o performanță excelentă într-un aspect poate afecta negativ alt aspect. Prin urmare, analizați cu atenție toate informațiile de pe eticheta energetică pentru a face cea mai bună alegere în funcție de nevoile vehiculului, condițiile de exploatare și stilul de condus.

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Tu cum iti alegi pneurile?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI: