Ce e cu Bitcoin, Elrond, Coinbase, Revolut & Blockchain?
17
februarie 2021
Scris de Razvan Radulescu, Publicat în Lessons & Info
Nu știu aproape nimic despre crypto, dar mă uit de multă vreme și tot încerc să înțeleg. Iată ce am putut eu să dezleg din ițele încurcate ale crypto. Un fel de ghid, de la începător la începători.
Ca să nu te las să citești aiurea lucruri și să te plictisești, îți spun de la început că din articolul acesta ar trebui să rămâi cu informații de bază despre tehnologia din spatele monedelor crypto și cu trenduri la nivel macro pe care le-am observat personal.
A fost nebunie cu bitcoin. A crescut super mult și apoi a scăzut și a stagnat mult. Acum a crescut din nou super mult. Să fie o legătură cu pandemia? Între timp au apăru metode mai simple prin care să cumperi crypto, nenumărate monede virtuale și s-a evidențiat Elrond (eGLD) – prima monedă românească care a ajuns în top 20 și promite să mai crească.
Ce e Blockchain?
Tradus simplu, un lanț de blocuri, reprezintă o listă digitală de înregistrări, numite blocuri, care sunt legate folosind criptografie.
Prin design, un blockchain promite că este incoruptibil. Deoarece toate înregistrările depind de cele anterioare, asta ne asigură că nu pot apărea falsificări (fiecare bloc conține un hash criptografic al blocului anterior, un timestamp și date despre tranzacții).
Tehnologia poate fi aplicată aproape în orice domeniu, iar asta ar promite sisteme sigure.
Care e treaba cu Bitcoin?
Bitcoin este cea mai populară monedă crypto dezvoltată pe blockchain. Autoritatea ei vine așadar și din vechimea și rata de adopție.
Personal am auzit prima dată de Bitcoin prin liceu, când au apărut premiile în Bitcoin în jocuri și la campionatele de gaming. Era ceva obișnuit să cumperi o pizza cu câțiva bitcoini sau să primești mențiune de 50 de bitcoini la un campionat.
Ce promite crypto moneda?
Pe scurt, promite un sistem mai onest pentru valoare. În momentul acesta Băncile pot fi sparte (banii se pot pierde), iar Guvernele împreună cu Băncile printează bani cu diverse motive, și diminuează astfel valoarea fiecărei bancnote noi.
Ca să nu mai spunem că banii electronici administrați de bani sunt mai în pericol decât banii fizici din seifuri, pentru că avem hackeri și scammeri din ce în ce mai buni.
În oglindă, crypto spune că:
- numărul de unități este fix
- sistemul blockchain face imposibil furtul
Legătura dintre crypto și economia mondială
Atunci când vorbim de orice monedă, vorbim de încredere. Ca trend, eu am putut observa următoarea legătură simplă: cu cât încrederea în moneda fizică scade, cu atât crește crypto.
Să luăm exemplu Bitcoin.
Bitcoin a crescut inițial în jurul ultimei crize economice. Apoi a stagnat odată ce economiile lumii păreau că își revin. Acum, în contextul pandemiei, toate guvernele printează bani. Bitcoin crește.
Ce reprezintă mineritul?
Pentru a ține tot blockchain-ul funcțional, pentru a scrie folosind hash-uri specifice toate tranzacțiile, este nevoie de foarte multă putere de calcul (incredibil de multă). Pentru a face acest lucru posibil, soluția găsită a fost ca cererea să se ducă către utilizatori. Practic, internetul conectează procesoarele mai tuturor mineri (utilizatori) și Bitcoin (de exemplu) îi recompensează cu procente pe cei care pun umărul.
Este moneda crypto dăunătoare pentru mediu?
Datorită cererii foarte mare de putere de calcul, se folosește mult curent electric și se produce căldură (se încălzesc efectiv mașinile). Deci, da. Crypto e oarecum dăunător pentru mediu și devine cu atât mai rău cu cât blockchain-ul devine mai lung.
Elrond – moneda crypto de la Sibiu
Elrond zice că a reconstruit Blockchain-ul de la 0 și că promite o viteză de până la 1000 de ori mai mare decât orice alt sistem. Promite un minim de 10000 de tranzacții pe secundă, în timp ce Bitcoin poate face între 5 și 7 tranzacții pe secundă.
Cu alte cuvinte, pentru a ține de exemplu sistemul Bitcoin în funcțiune, se consumă extrem de multă energie (prin minerit excesiv la nivel global). Elrond vine și propune o tehnologie nouă, mai rapidă și extrem de eficientă energetică.
După mai multe runde de finanțare a ajuns la aproximativ 3 miliarde de dolari și a crescut în ultima perioadă cu aproximativ 200%. Mai mult, din analize ale diverșilor specialiști, pare că are potențial să depășească valoarea Bitcoin în doar câțiva ani.
Cum cumpăr crypto?
Până acum ceva timp era mai complicat. Era nevoie de un wallet (portofel) digital care se deschidea la un număr limitat de provideri, care erau și destul de dubioși – oferind un mod de creare destul de complicat.
Acum aplicațiile sunt mai multe și mult mai ușor de folosit. Eu vă pot recomanda câteva:
- Revolut
Revolut a devenit foarte popular în România. Acum oferă și opțiunea de a cumpăra crypto (precum și de a cumpăra acțiuni).
- Maiar de la Elrond
Maiar este wallet-ul dezvoltat de Elrond și a promis că va deveni comparabil cu Revolut ca nivel de funcționalitate – lucrează inclusiv la un card cu care să poți plăti când îți cumperi ceva la POS.
Poți cumpăra începând cu minim 25$.
- Coinbase
Un wallet în care poți tranzacționa ușor aproape orice crypto îți dorești (încă nu au Erd – Elrond/Egld ).
- eToro
E centrat în special pe acțiuni și oferă o varietate mai mare decât Revolut, însă impune taxe destul de neplacute și nu poți depozita mai puțin de 200 de dolari.
Ce probleme mai sunt cu crypto?
Foarte pe scurt, eu am mai identificat următoarele:
- e oarecum problematic să scoți banii, dar devine mai ușor pe zi ce trece (mai ales că apar deja carduri de plata)
- bancile vor impune verificarea identității și statul va cere taxe la extrageri (cam ca la câștigurile Loto)
- există discuții legate de faptul că sunt foarte mulți bani negrii în crypto
Răzvan și crypto
Când a scăzut Bitcoin și nu mai cumpăra nimeni, am vrut să am un idicator mai clar al evoluției, așa că am cumpărat pe Revolut în valoare de 1 leu. Acum am 9,2 lei.
Momentan nu sunt tentat să cumpăr altceva în afară de Elrond, pe care l-am înțeles, apreciat și de care mă bucur cumva, că sunt români. Așa că, sperând că va ajunge cândva la valoarea bitcoin de astăzi, am cumpărat 1 ERD.