BrightNow

miercuri

9

iulie 2014

Reguli de baza in design-ul unei prezentari

9

miercuri
iulie 2014

Scris de , Publicat în Design, Resurse & Soluții

Pentru a crea o prezentare frumoasa si de succes, dincolo de continut, o parte foarte importanta este un design care sa faciliteze transmiterea rapida si corecta a mesajului. Urmatoarele patru principii de design pot face magie.

1. Compozitia balansata corect

Exista doua tipuri de compozitie: simetrica si asimetrica.

Compozitia simetrica: Elementele plasate in ambele parti sunt egale ca marime si ocupa o pozitie similara. Elementele par asezate ca in oglinda iar un exemplu pentru aceasta aranjare este chiar fata umana.

Compozitie asimetrica: In acest tip de design balansul se pastreaza desi partile sunt diferite. De exemplu se pozitioneaza o imagine mare in stanga in timp ce in partea dreapta se introduc mai multe elemente (text, diagrame, etc). Acest tip de compozitie aduce de obicei mai multa dinamicitate.

2. Intensitate (accentuare)

Este important sa existe un element clar de interes in desig-ul fiecarei pagini. De asemenea este de dorit ca acest element sa fie cel mai relevamt pentru mesajul pe care il transmite prezentarea. Dupa identificarea lui, folositi-va de pozitie, marime sau culoare pentru a crea o zona de interes.

3. Armonie

Atunci cand privesti prezentarea trebuie sa simti ca exista o legatura intre elementele de pe aceeasi pagina si chiar intre cele de pe pagini diferite. Toate elementele trebuie sa para conectate si sa existe o relatie clara intre ele. Relationarea poate fi obtinuta prin folosirea aceleiasi culori, aceleiasi forme sau poate aceeasi textura.

In cazul in care elementele de pe pagina nu par a avea justificare pentru pozitie sau pentru insasi existenta lor in cadrul design-ului atunci acestea vor crea confuzie si vor ingreuna procesul de transmitere al mesajului.

4. Dinamica

Adesea se intampla ca liniile curbate sa fie folosite in design entru a ghida vederea in cadrul unui design. Acest lucru poate fi folositor atunci cand, in cadrul aceleiasi pagini avem mei multe scene sau idei. Este important sa ne amintim ca, in mod natural, privirea tinde sa mearga de la stanga la dreapta, si ca o aranjare inversa va ingreuna.

Cum sa folosesti aceste principii

Nu este greu sa iti formezi ochiul astfel incat sa observe cu usurinta principiile astea. Exista extrem de multe resurse chiar si online iar dupa ce devii constient de existenta acestora, cel mai probabil ti se va parea ciudat sa vezi sau sa faci lucrurile altfel.

Intrebarile pe care trebuie sa le pui pentru a te asigura ca prezentarea ta este una buna din punctul de vedere al design-ului sunt:

  1. Sunt elementele balansate corect?
  2. Exista un punct de interes?
  3. Sunt prezente elemente ale caror existenta nu este motivata?
  4. Pot parcurge paginile cursiv?

Resurse:

Dupa un articol din http://blog.slideshare.net/
 
Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Deci? Parerea ta care este?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI:

Publicat în Branding Lessons & Info

Reguli pentru un Logo bun