BrightNow

vineri

10

martie 2017

Reguli pentru un Logo bun

10

vineri
martie 2017

Scris de , Publicat în Branding, Lessons & Info

Sapte reguli pe care le-am invatat din carti si practica. Reguli care te ajuta atat in faza de brainstorming si creatie dar mai ales atunci cand trebuie sa convingi si sa explici clientului de ce un logo este potrivit pentru afacerea lui. Sau nu.

  • Identifica, nu descrie

Cele mai de sucuces logo-uri sunt cele care iti spun care este brandul, nu cu ce se ocupa el. Este ca un nume. Stiu ca te cheama Ion, dar asta nu imi spune daca esti un om muncitor sau lenes.

Asta este de obicei dificil pentru ca majoritatea clientilor vor un logo „explicit” care sa spuna neaparat ceva despre produs sau despre activitate. In acest sens putem folosi exemplul Apple: daca logo-ul initial ar fi fost o ilustratie cu un computer, nu numai ca ar fi trebuit schimbat pentru ca forma nu ar fi reflectat schimbarile de tehnologie, dar nici nu ar fi permis firmei sa se extinda spre productia de telefoane sau servicii online precum iTunes

  • Nu rezolva toate problemele

Logo-ul exista pentru a intari un brand. Pentru a transmite valorile companiei. Daca compania are probleme cu distributia sau cu staff-ul, un logo nou nu are cum sa rezolve aceste probleme. Atunci cand produsul sau serviciul tau are o problema esentiala, nu va ajuta cu nimic daca ii schimbi imaginea. Branding-ul nu tine numai de logo!

  • Trebuie sa fie clar si puternic

Este obligatoriu ca logo-ul sa fie usor de identificat de la o posta!

Logo-urile linistite si discrete, colorate pastelat, care folosesc fonturi subtiri, nu vor supravietui aproape niciodata intr-o mare agitata, plina pana la refuz cu logo-urile puternice, agresive si vibrante ale competitiei.

  • Trebuie sa fie usor de memorat

Unul dintre modurile de a obtine acest efect este sa faci logo-ul sa puna o intrebare. Nu, fara a folosi cuvinte si semne de intrebare. Trebuie sa fie intrebari de tipul: De ce este o litera de alta culoare sau mai mare? De ce este marul muscat?

Cu cat consumatorul petrece mai mult timp uitandu-se la logo, incercand sa rezolve o dilema, cu atat mai memorabil va fi logo-ul.

O alta metoda este sa faci logo-ul sa aiba doua sensuri, sa poata fi citit in doua moduri sau sa contina un element relevant integrat in design (ex. Sageata inregrata in logo-ul FedEx).

  • Trebuie sa poata exista intr-o varietate de medii

Acum mult timp logo-urile erau destinate preponderent industriei de print. Astazi ele trebuie sa fie potrivite pentru ecran, website, mobil, platforme si aplicatii. De asemenea vor fi in continuare folosite pe carti de vizita si in publicatii.

Trebuie verificat daca detaliile se vad bine pe un panou pixelat si daca diverse elemente raman in continuare armonioase in situatia pozitionarii pe panou imens aflat la inaltimea unui bloc-turn.

  • Nu este o ilustratie

Aici ne intoarcem la prima regula si la discutia legata de identificare vs. descriere. Insa acum este momentul sa punem accent pe durata logo-ului in timp.

Un semn grafic reprezentativ, asociat sau nu cu numele companiei (in timp semnele grafice pot fi folosite cu succes fara numele companiei, ex. Nike), va rezista mult mai bine in timp decat ilustratia produsului actual. Poate ca nu este atat de clar la inceput, insa clientul va investi mult timp si poate si mai multe resurse promovand logo-ul iar clientii vor invata sa ii recunosca numele, produsele si calitatea facand asocierea cu acesta. Din acest motiv, fiecare rebranding, fie el si doar la nivel de imagine, costa mai mult decat cercetarea si fee-ul designer-ului.

  • Reprezinta fundatia identitatii vizuale

Logo-ul ar putea fi privit ca steagul uni brand, dar identitatea vizuala reprezinta mult mai mult. Este usor sa ramai fixat pe design-ul unui logo si sa lucrezi doar la asta. Insa un logo nu va exista niciodata in afara unui context. Intotdeauna gandeste si eventual creeaza, odata cu logo-ul, identitatea vizuala!

Manualul de identitate vizuala bine pus la punct este cel care asigura longevitatea unui logo.

Desigur, odata ce cunosti toate regulile, singurul lucru care iti ramane de facut este sa inveti cum sa le incalci!

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Deci? Parerea ta care este?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI:

Publicat în Design Resurse & Soluții

Reguli de baza in design-ul unei prezentari