BrightNow

duminică

25

iulie 2021

Cum să evităm demența digitală – sfaturi practice

25

duminică
iulie 2021

Scris de , Publicat în Resurse & Soluții

O listă de sfaturi practice, pe care oricine le poate pune în aplicare, pentru a reduce sau chiar combate efectele pe care folosirea intensă a mediilor digitale (computer, telefon, televizor, automate, jocuri video etc.) le au asupra creierului uman pe termen lung.

Pentru că mediile digitale ne ajută să folosim mai puțin creierul, eficiența sa se diminuează în timp, sau, în cazul copiilor, nu se dezvoltă niciodată la capacitatea maxim posibilă. Efectele au fost testate și demonstrate de multiple cerecetări. Se pot observa, relativ ușor, modificări asupra modului în care se trăiesc emoțiile, cât de puternică (nu) este voința, cum arată comportamentul social și evident, cum este alterat modul de gândire.

Cele 7 concluzii / sfaturi pe care le prezint mai jos sunt parte din concluzia (& soluția) a aproximativ 200 de pagini din cartea Demența Digitală scrisă de Manfred Spitzer – neurolog, psihiatru și autor german în vârstă de 63 de ani, pe care recunosc că l-am citit cu greu (ori de la traducere ori de la modul în care scrie?).

Mâncați sănătos

Cele mai multe boli ale creierului sunt provocate/influențate în primul rând de alimentație. E importat să nu uităm să consumăm legume și fructe, dar și ciocolata și vinul joacă un rol important atunci când sunt consumate cu moderație. De asemenea este recomandat peștele – de dimensiuni mici, caci se hranește mai degraba cu plante decât cu alți pești.

Faceți sport

Minim 30 de minute pe zi (chiar și de mers) sunt cea mai bună investiție pe car o putem face pentru corpurile noastre.

Trăiți în prezent

Pe cât posibil meditați și cugetați la ce se întâmplă acum. Este imposibil să devii mai fericit concentrându-te asupra unor lucruri trecute pe care nu le poți îmbunătăți

Ajutați-i pe ceilalți

Concluzia multor studii și o vorbă populară pe care nu o înțelegem ori agreem neapărat este că „Banii nu aduc fericirea”. Un mod sigur (testat) în care banii aduc niste fericire este atunci când putem să îi folosim pentru a ajuta pe cineva. Nu trebuie să ai mulți bani pentu a dona unei cauze în care crezi. Iar dacă nu ai banii deloc, poți ajuta, evident și în alte moduri.

Interacționați cu oamenii / prietenii

Experiențele aduc mai multă fericire decât obiectele. Dacă vreți să obțineți mai mult beneficiu și fericire în urma banilor, investiți în experiențe cu prietenii sau alegeți experiențe în urma cărora aveți șanse să cunoașteți oameni. Chiar și în lipsa interacțiunii cu oamenii, o experiență va contribui mai mult la sănătatea (mintală) decât un nou obiect pe care îl puteți deține.

Zâmbiți

Un lucru pe care l-am validat științific în această carte este ceva ce părea un sfat pur motivațional. Se pare totuși că emoțiile nu sunt un drum cu sens unic, iar mimarea fericirii (zâmbitul) este uneori, tot ce trebuie pentru a face corpul să se simtă cu adevărat fericit.

Petreceți timp în natură

Trecând peste faptul că limitează din start accesul la rețea și curent electric, deci mai puține interacțiuni digitale, timpul petrecut în natură are efect terapeutic asupra sănătății noastre. Un studiu a demonstrat că oamenii care doar privesc natura în timp ce se recuperează după o itervenție chirurgicală, se externează mai repede decât cei care nu fac acest lucru.

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Te-a ajutat articolul? Ai întrebări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI:

Publicat în Lessons & Info Resurse & Soluții

Cum să dormi 8 ore în 4