BrightNow

marți

21

septembrie 2021

Cum să dormi 8 ore în 4

21

marți
septembrie 2021

Scris de , Publicat în Lessons & Info, Resurse & Soluții

Pierzi ușor nopțile când ești tânăr, iar odată cu vârsta începi să dormi din ce în ce mai puțin. Cât de mult contează orele de somn din fiecare noapte și cât poți trișa fără consecințe?

Poate simți că pierzi timpul dormind prea mult. Fie că nu ai timp să dormi o noapte întreagă sau pur si simplu nu poți adormi, răspunsul la întrebarea „pot să recuperezi somnul pierdut?” este NU.

Și eu sunt dintre cei care simt că nu le ajunge o zi. De multe ori, seara mă găsește cu pixul pe to do list, gândindu-mă cât de bine ar fi dacă ziua ar fi ceva mai lungă.

Deoarece aleg calea științifică de 9 ori din 10, am căutat răspunsuri și am ajuns la Matthew Paul Walker – om de știință, profesor și autor care și-a dedicat viața studiind somnul.

Să tragi chiulul la somn nu e o idee bună. Oricât de tentant ar suna.

În timpul somnului se reglează foarte multe sisteme și chimicale de care corpul nostru depinde, iar asta se întâmplă cu ajutorul creierului – organul pe car îl înțelegem cel mai puțin.

Nu trebuie decât să te gândești ce rol important are somnul în procesul de recuperare de după orice boală ca să înțelegi cum stau lucrurile defapt.


Deci, ce se întâmplă dacă dormim mai puțin decât ar trebui?


  • Devenim irascibili

Lipsa de somn iți poate aduce schimbări de dispoziție, emoții puternice și irascibilitate. Privarea cronică de somn poate afecta starea de spirit și poate duce până la anxietate sau depresie.

  • Gândim lent

Concentrarea, creativitatea și chiar abilitatea de rezolvare a problemelor se diminuează considerabil atunci când nu dormim destul.

  • Ne îngrășăm

Atunci când nu dormim destul, chimicalele care semnalizează creierului că suntem sătui încep să dea rateuri. Ca rezultat, sunt șanse mari să mâncăm mai mult decât avem nevoie, simțind continuu că suntem înfometați.

  • Pierdem apetitul sexual

Persoanele care nu dorm destul au un libidou scăzut. La bărbați, această situație pare să se datoreze scăderii nivelului de testosteron.

  • Memoria ne lasă

Amintirile și informațiile din timpul zilei se procesează și fixează în creier în timpul somnului. Un somn insuficient duce inevitabil și la uitarea unor părți din timpul petrecut împreună cu prietenii sau familia.

  • Ne îmbolnăvim

În Lipsa de somn este direct corelată cu scăderea imunității, iar asta crește șansele de îmbolnăviri frecvente precum răceli și gripe. Alte probleme fecvente ce pot apărea sunt: diabet, inflamații, tensiune arterială și chiar boli de inimă.

Nu știu, nu zic că nu o să mai pierd nopți. E greu – mai o distracție, mai ceva deadline-uri. Dar măcar o să încerc să evaluez corect decizia.

Dacă îți dorești să afli mai multe, aici sunt doar câteva resurse de la Matthew Paul Walker:

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Câte ore dormi pe noapte? Cum te simți?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI: