BrightNow

duminică

21

iunie 2020

Lumina UV poate fi folosită pentru a ucide CoVid-19

21

duminică
iunie 2020

Scris de , Publicat în Good news

Lumina ultraviolet este folosită pentru a dezinfecta spitale și instrumente medicale de mult timp, fiind extrem de eficientă. Studii recente arată că și virusul CoVid poate fi eliminat în măsură de 99,9999% în doar 25 de secunde de expunere la lumina UVC.

Vestea si mai bună este că vorbim de lumina UVC, care spre deosebire de UVA & UVB nu este daunatoare pentru oameni.

Fiind un spectru extrem de redus, aceasta nu poate pătrunde prin stratul exterior al celulelor moarte ale pielii umane sau stratul lacrimal din ochi, deci nu reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră. Dar, deoarece virusurile și bacteriile sunt mult mai mici decât celulele umane, lumina UVC poate ajunge la ADN-ul lor și le poate ucide.

Așadar, vorbim de o lumină care nu daunează și căreia îi ia extrem de puțin pentru a fi eficientă. Mai mult, pare a fi mai inofensivă chiar decât ultravioletele solare de care ne ferim la mare sau de cele folosite în saloanele de bronzare artificială.

Deși nu este un antidot care elimină virusul CoVid19, este o armă extrem de eficientă, pentru că vine cu un cost absolut decent (înțeleg că prețul variază între 500 – 1000 $ o lampă – pentru camere de aprox. 60mp) și poate fi folosită în extrem de multe situații:

  • La intrarea în supermarket, bancă sau mall. Este de ajuns ca această lumină să fie montată în holul de intrare astfel încât oamenii să rămână în prezența ei cele 25 de secunde.
  • În birourile deschise. Poate fi setată să pornească automat după închiderea programului sau poate fi conectat cu alte tipuri de senzori care să pornească această lumină atunci când este nevoie.
  • În fabrici. Fiind eficientă împotriva unui număr mare de bacterii și virusuri, pare extrem de eficient să se monteze mai ales în cele de procesare alimentară.
  • În transportul în comun (inlcusiv avioane). Așa cum se vede în imaginea de mai sus (din China) deja folosește acest sistem pentru a dezinfecta autobuze și probabil multe alte locuri/zone.
Va rog verificați și sursele: 

1. Signify & Boston University study 
2. UVC Light Is Safe for Humans

Lăsați-mi un mesaj dacă alte studii contrazic sau întăresc informațiile prezentate.

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Unde crezi că va fi folosită lumina asta?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *