BrightNow

marți

28

decembrie 2021

Folosește internetul ca un agent sub acoperire

28

marți
decembrie 2021

Scris de , Publicat în Lessons & Info, Resurse & Soluții

Internetul zilelor noastre pare să nu mai funcționeze fără colectarea de date personale. Există însă soluții care te ajută să păstrezi confidențialitatea chiar și atunci când pare că nimic nu mai poate fi accesat fără data de naștere, numărul de telefon și cele 16 cifre de pe cardul personal.

Nume false, adrese de email, numere de telefon și carduri de credit de unica folosință

Cândva aceste noțiuni erau atribuite doar spionilor, însă astăzi ele devin instrumente obișnuite pentru toți utilizatorii de internet care țin la liniștea și intimitatea lor.

Acestea sunt instrumentele cu care ne asigurăm că datele personale nu vor deveni publice din greșeală ori intenționat. Tot ele ne scapă și de anxietatea pe care ne-o dă gândul că ne putem trezi cu tranzacții nedorite pe card sau că ne vom lupta toată viața să curățăm o căsuță de email plină de mesaje SPAM.

Soluția: Folosirea uneltelor online / digitale temporare

O traducere aproximativă și adaptată pentru un termen englezesc folosit de obicei doar în filmele de acțiune: folosirea unui burner (arzător tradus mot a mot).

Există o mulțime de opțiuni atunci când dorești să folosești date și servicii temporare pentru a accesa, a testa un serviciu sau pentru a beneficia de o ofertă limitată. Un toolkit minimal pentru păstrarea anonimatului total pe internet în continuare:

Adresă de email alternativă / temporară

Pentru adresele de email există două opțiuni simple:

  • o adresă alternativă, creată cu date false pe care o folosești pentru toate conturile suspecte/temporare
  • o adresă temporară pe care o poți crea super rapid folosind un site precum acesta.

Beneficiile unei adrese alternative cu date fictive constau în posibilitatea refolosiri și a recuperării, la nevoie, a email-urilor primite, în timp ce o adresă temporară va fi ștearsă la scurt timp după ce și-a servit scopul.

Card de unică folosință

S-ar putea să vină ca o surpiză pentru mulți dintre voi, dar acest serviciu (disposable card) există și este extrem de ușor de obținut / folosit.

Eu personal îl găsesc extrem de folositor și îl recomand cu încredere pe cel de la Revolut. Crearea unui cont, care vine deja cu beneficii (chiar și bonusuri în bani, în funcție de perioadă și promoție) poate începe aici.

Alte două beneficii relevante pentru care recomand serviciile Revolut sunt următoarele:

  • crearea de carduri virtuale
  • setarea unor limite lunare pentru fiecare card (real sau virtual)

Dacă nu te tentează Revolut, din orice motiv, te anunț că inclusiv ING Bank oferă deschiderea unui card virtual din aplicație – pe care îl poți șterge după folosire. Iar dacă nici această opțiune nu îți surâde, atunci există și site-uri pe care poți cumpăra carduri preplătite.

Atenție: dacă plătești cu un card de unică folosință, va fi mult mai greu (sau chiar imposibil) să ceri refund.

Număr de telefon temporar

Numărul de telefon este cel care ne ajută să validăm anumite conturi, de obicei prin primirea unui cod pe care trebuie să îl folosim în procesul de înregistrare.

Dat fiind sistemul, este mai greu să obți un număr de telefon temporar. În sensul că nu este chiar gratis sau, dacă este gratis, nu este complet anonim:

  1. Cumpărarea unei cartele preplătite. Varianta simplă dar cam neplăcută.
  2. Folosirea Google Voice – serviciu gratuit care îți oferă un număr alternativ de telefon. Atenție însă că este unic și asociat contului tău google.
  3. Aplicația DoNotPay oferă, pe baza unui abonament trimestrial de 36$, numere de telefon care funcționează doar 10 minute. Se poate folosi direct din browser și îți arată toate textele de verificare pe care le primește cât timp este activ numărul fictiv.

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Tu cum îți protejezi datele online?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI:

Publicat în Personal story

Mi-au furat banii de pe card