BrightNow

marți

26

septembrie 2017

Dj Antenna – despre muzică și transa mixului

26

marți
septembrie 2017

Scris de , Publicat în Interview

L-am întâlnit pe Ștefan acum câțiva ani în Centrul Vechi. Ținea o coală A4 lipită de laptop pe care scria ”Don’t feed the DJ”, sărea ca pe arcuri și se vedea că muzica îl face fericit. Recunosc că nu mă așteptam să îmi placă atât de tare acolo, dar a devenit extrem de repede locul meu preferat.

Nu sunt specialist, însă dacă urechile mele ar avea papile gustative, cu siguranță ar băli ascultând melodiile mixate de Dj Antenna. Singura regulă pe care o am, atunci când vine vorba de muzică, este ca aceasta să fie pozitivă, iar melodiile de mai jos sunt, pentru mine, etalon de pozitivitate.

  • De unde vii? Când ai decis că vrei să te ocupi de muzică și cum a fost drumul până aici?

De mic am fost îndrăgostit de muzică. Am descoperit-o treptat, ca stiluri, ca sound, ca influență spirituală. Tot timpul muzica mă alimentează, iar piesele coexistă și dialoghează în urechile mele. Mi-am dorit tot timpul să fiu aproape de ea (muzica) și am avut noroc ca în facultate să fac parte dintr-un grup care mi-a susținut activitatea. De la plăcere a devenit pasiune, apoi hobby și ulterior a devenit profesie. Acum 3 ani am renunțat la jobul care îmi aducea un venit, dar nu prea multă satisfacție și am mizat pe o carte necunoscută, cariera de DJ.

  • Mixurile tale sunt ca o poveste. Care e procesul creativ?

De când intri în transa mixului și până ieși din ea, trebuie să captezi cumva atenția ascultatorului. Fie îi dau să asculte ceva familiar – poate piesele pe care le aleg îl transpun într-un loc sau într-o stare de spirit de care îi este dor sau îi aduc bucurie, sau îl surprind cu o înșiruire muzicală la care nu se așteaptă – un element surpriză. Un mix trebuie ”să vorbească”, să  te facă să vrei să porți conversația pe care o propune.

  • Mixezi melodii românești vechi cu hituri internaționale. Acum ceva timp am văzut că ai ajuns într-o arhivă de discuri… la ce să ne așteptăm?

Dragostea mea față de muzica românească m-a determinat să aduc în contemporan piese, poate ocolite sau care nu au avut contextul potrivit pentru a ajunge la urechile noastre. Sunt un tip norocos și destinul mi-a oferit șanse pe care nu mulți oameni le au. Dacă reușesc să iau din ce am primit și să dăruiesc aceste mici cadouri muzicale, mă declar mulțumit.

Un DJ sapă mereu. Așa că atât timp cât există muzică de descoperit, misiunea mea nu se termină. Sper că până pe 24 noiembrie să vă bucurați de o formulă finalizată a mixului RetroRo la care lucrez, “Discu Meseriei”.

  • Profesor la școala de DJ. Cum este? E un proiect nou?

În calitate de profesor ai foarte multe responsabilități și drept urmare, trebuie să fi pregătit pentru orice scenariu. Pe lângă asta ai nevoie de multă răbdare și dragoste pentru a acorda sprijinul necesar oamenilor care vor să calce pe această alee a vieții denumită DJing. Dupa ce se termină perioada de inițiere, vine și răsplata adusă de învățăcel, atunci când începe să mixeze muzica, să o audă, să se descurce pe cont propriu.

Proiectul este încă la început pentru mie, însă echipa implicată face asta de mai bine de 4 ani de zile – chiar eu am fost parte din prima generație de cursanti. Vă invit să treceți în vizită pe la thedj.ro.

  • Ai ajuns la câteva dintre festivalurile mari de la noi. Dacă nu greșesc, la unele chiar ajutat de votul publicului. Unde ți-a plăcut cel mai mult și unde ți-ai propus să ajungi pe viitor?

Așa cum am mai spus, sunt un tip norocos. Acum ceva vreme, mulțumită publicului, am fost la B’ESTFEST, recent am fost la Electric Castle și mai apoi la UNTOLD. Toate aceste participări sunt extrem de importante pentru mine pentru că îmi oferă posibiliatea de a interacționa și de a mixa pentru un public variat și îmi lasă spațiu să mă joc și să pun în practică lucruri pe care nu reușesc să le fac în altă parte.

La Electric Castle am structurat setul în trei părti: o parte electro, o parte de live, cu JAZZ8(MC) și o bucată de mash-up-uri românești.

La Untold, am mizat totul pe mash-up-urile românești. Mi-am asumat un risc foarte mare, pentru că trebuie să ai o anumită cultură muzicală și o anumită dispozitie ca să te bucuri de așa ceva. Lumea a fost totuși extrem de receptivă și mă bucur că am mers pe instinct.

  • Am recunoscut deja că îmi place stilul tău. Pe cine mai recomanzi?

Dacă vorbim de DJ autohtoni, sunt foarte mulți valorosi pe segmentul lor. Avem DJ de Club, de Festival și DJ care pun foarte bine pe anumite stiluri muzicale: DJ UNDOO, DJ Sauce si Shiver (Târgu Mureș), K-lu (Timișoara), Slim Rocka, Panda, Peddobear, Wicked, Made from Scratch (Cluj – aici sunt prea mulți pe diferite stiluri), DJ Lexi si Dex (Brașov), Dox (neăparat pe hip hop și funk), Faibox (București), Ruky DeeJay (Fratelli București), J the Funnky Bear (E3 by Entourage București), Danny the Mennace (Nomad București), Dani Blanco (Nomad București), Oscar (BOUND București), DJ Otto (Iași), John Junior (Fratelli Iași).

Tare imi e, totuși, că am omis mulți oameni talentați.

  • Știu că este cu totul altceva, dar nu te-a abordat nimeni până acum să te recruteze la radio?

Nu a apărut discuția asta și nu cred că aș avea suficient timp să pregătesc ceva consistent pentru radio. Apariția mea la radio, ca să fiu mulțumit de performanța mea, cred că ar trebui să fie ”o dată pe lună”, cum zice piesa. Partea frumoasă însă, este că acum ajut pe cineva din muzica românească cu idei pentru un concert la Sala Palatului. Mă bucur că pot aduce un aport zonei de mash-up și club în prestația live.

  • Te mai ocupi si cu altceva și în afară de muzică?

Din fericire pentru mine, muzica îmi asigură pâinea zi de zi și doar cu asta mă ocup. Pentru că doresc să mă dezvolt și mai mult, mă preocupă dezvoltarea brandului DJ ANTENNA, iar dacă lucrurile vor merge așa cum îmi doresc, o să vă pot delecta și cu piese personale.

  • Unde te găsesc oamenii?

Eu sunt mai scump la vedere, așa că mă puteți urmări pe Instagram, dar am în plan o apariție constantă în viața de noapte – cel puțin a bucureștenilor. Intrați fie pe pagina mea de facebook, fie pe site și o să vă țin la curent.

  • A scăpat o întrebare importantă?

Cred că o întrebare bună, la care am să reflectez, este: Ce ai face dacă nu mai poți asculta sau mixa muzică?

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Discutăm despre muzică?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *