BrightNow

duminică

19

decembrie 2021

Cum faci să plătești cu 20% mai puțin impozit către Stat

19

duminică
decembrie 2021

Scris de , Publicat în Lessons & Info, Resurse & Soluții

Dacă ai un SRL sau PFA și, asemeni mine, ești atât de supărat pe Stat încât ai face orice pentru a le da mai puțini bani, atunci informațiile următoare sunt pentru tine.

Din orice venit, Statul impozitează 16%. Din aceștia, la fel cum persoanele fizice pot distribui 3,5% din impozitul pe venit către organizaţiile neguvernamentale (ONG), şi firmele pot face astfel de donaţii – în valoare de 20% din impozitul pe profit, în limita a 3 la mie din cifra de afaceri.

Această sumă este considerată cheltuială nedeductibilă şi se constituie ca un credit fiscal. Tu vei ‘pierde’ aceiași sumă, doar că o parte din ea nu se mai duce la Stat, ci la o asociație/fundație care are mare nevoie de ea. Și cel mai important, va susține o cauză în care crezi și pe care o alegi tu!

Astfel, în momentul plăţii impozitului pe profit către ANAF, vei achita doar restul din impozit, donaţia ajungând astfel direct la beneficiar. De exemplu, din 1.000 de lei impozit datorat, 200 de lei se trec în contractul de sponsorizare şi 800 de lei în ordinul de plată către ANAF.

Cum donezi 20% din impozitul pe profit catre un ONG?

1. Alege ONG-ul preferat. Poți chiar să distribui suma donată între mai multe organizații. Condiția este ca respectivul/ele ONG/uri să fie în Registrul entităților/unităților de cult – ANAF – poți verifica asta aici.

2. Trebuie elaborat un contract de sponsorizare în care se trece suma ce urmează a fi donată. Majoritatea ONG-urilor au acest contract pregătit și te vor ajuta cu plăcere.

3. Virezi valoarea donației către ONG-ul sau Asociația aleasă.

4. În momentul raportării către Fisc, contabilul va completa Declaraţia 101 privind impozitul pe profit. Rândul 45 din această Declaraţie este cel rezervat sponsorizărilor. Aici se înscriu sumele reprezentând cheltuielile cu sponsorizarea.

Reține, termenul limită anual pentru donație este 31 Dec 2021!

Dacă te-a ajutat această informație, te rog trimite articolul către prietenii tăi, pentru că în România doar una din cinci firme donează către un ONG, iar asta se întâmplă în special pentru că nu se cunoaște legislația.

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Către ce ONG ai dona 20% din valoarea impozitului datorat către Stat?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI:

Publicat în Advertising Lessons & Info Resurse & Soluții

De ce răspundem cuiva care are nevoie de ajutor, dar nu tuturor?

Publicat în Lessons & Info

O cauză bună asigură drumul spre succes