BrightNow

joi

8

decembrie 2016

3

COMENTARII

Concurs cu Atelaje Canine la Tusnad

8

joi
decembrie 2016

3


COMENTARII

Scris de , Publicat în Interview

Intre 28 si 29 ianuarie 2017, in Harghita, la Baile Tusnad se va desfasura o noua editie a competiei de sprint cu atelaje canine.

Prima mea vizita, prin 2010 cred, in Tusnad, a coincis cu prima intalnire cu atelaje canine. Nu mai vazusem decat in filme. In vara anterioara il cunoscusem pe Lotyi, unul dintre organizatori cu care am baut de fericire pe varf de munte intr-o seara pentru ca obtinuse finantare pentru concurs. Mi-a povestit despre eveniment si mi-a spus ca trebuie sa merg sa fiu fotograf. Si am mers.

Cred si acum ca este una dintre cele mai reusite si spectaculoase serii de fotografii pe care le-am realizat (le puteti vedea aici). Am prins doua astfel de evenimente. Anul trecut am incercat sa merg din nou, dar din pacate nu a fost zapada.

Daca nu sunteti foarte frigurosi, nu va dati in laturi de la a bea o palinca, va plac cainii, aerul curat, gulasul bine facut si eventual va incanta ideea unei bai Finlandeze va sfatuiesc sa rezervati o camera in Tusnad pentru 28 noaptea.

atelaj canin tusnad ianuarie 2017 v2

Ca sa stiti la ce sa va asteptati, pot sa va fac o lista:

  • Veti vedea multi caini fericiti. Pur si simplu zambesc cand sunt pusi la sanie
  • Veti descoperi oameni frumosi si probabil veti invata putina maghiara
  • Veti invata despre samoed si malamut
  • Aveti posibilitatea sa va dati pe partie daca sunteti amatori
  • Sunt multe locuri de vizitat in apropiere
  • O sa dormiti pe muzica celor peste 50 de catei
  • O sa puteti face fotografii foarte faine

atelaj canin tusnad ianuarie 2017 v4

Desi am fost acolo, nu aveam toate datele necesare, asa ca l-am rugat pe Lorand, reprezentantul asociatiei Green Zone, sa imi raspunda la cateva intrebari:

  • Cati participanti (cate sanii) va astepati sa fie la start anul acesta?

Bazandu-ne pe experienta competitiilor organizate de catre noi si de catre alti organizatori, ne asteptam sa avem 25-30 de atelaje inscrise pentru competitia din 2017.

  •  Din ce localitati vin si care sunt cei mai cunoscuti/renumiti musheri?

Daca in trecut majoritatea musherilor veneau din judetele Harghita si Covasna, in ultimii ani acest sport a inceput sa se dezvolte si in alte judete. Astfel, in prezent musherii din Romania care se inscriu la competitii provin din: Miercurea Ciuc, Balan, Sfantu Gheorghe, Ciumani, Cluj Napoca, Piatra Neamt, Bucuresti si Vatra Dornei. In ultimii ani, la competitiile organizate sosesc din ce în ce mai multi concurenti si din Republica Moldova, mai ales in categoria Skijoring.

Cei mai renumiti musheri, care au participat si au atins rezultate remarcabile si la nivel european sunt: Kiss Attila, participant din Ungaria, castigator al argintului la Campionatul Mondial de Sprint din Auronzo di Cadore si la Eropenele de cart de la Ottenschlag si Grosu Constantin, singurul concurent roman, castigator al locului III la Campionatul Mondial de Sprint 2015 din Auronzo di Cadore.

  • Participantii vin pentru premii sau vin pentru distractie/antrenament?

Din cauza ca acest sport nu este inca recunoscut oficial in Romania (organizarea federatiei nationale dedicate acestui sport fiind in prezent in etapa de pregatire/aprobare), musherii se inscriu la aceste competitii pentru ca astfel pot beneficia de trasee pregatite. Musherii care doresc sa participe si la competitii din strainatate folosesc competitiile locale si pentru antrenament, dar, fiind competitie, musherii vin sa castige.

  • De cati voluntari aveti nevoie si cati aveti in acest moment?

Fiind un eveniment care are la baza doar voluntariatul si donatiile pe care le reusim sa le strângem pana la eveniment, in fiecare an avem nevoie si de obicei reusim sa si recrutam un numar suficient de voluntari. De asemenea, fiind organizat in prima luna a anului, evenimentul este vazut si ca prima mare actiune de voluntariat a anului. Ultima oara, cand am reusit sa organizam aceasta competitie, am implicat 70 de voluntari, impartiti intre bucatarie, start si traseu.

Pana acum avem 20 de voluntari inscrisi, dar de obicei dupa sarbatorile de iarna interesul si (speram) numarul voluntarilor va creste.

  •  La cat incepe si la cat se termina in fiecare zi concursul?

Competitia propriu-zisa incepe in ambele zile (28 și 29 ianuarie) de la ora 10:00 la startul amenajat la baza partiei de schi din Baile Tusnad. Concurentii vor porni pe cele trei trasee în funcție de numarul cainilor de la atelaj (primii fiind din categoria 6-8 caini, cu un traseu de 11,8 km). Ora de incheiere a competitiei depinde de numarul de concurenti, iar competitia se termina dupa ce ajung inapoi toti concurentii. Din experienta editiilor anterioare competitia se termina la orele 15-16.

  • Exista puncte de urmarire a concursului pe traseu? Cat de accesibile sunt ele?

La competitie vor exita si puncte de urmarire sau pentru facut poze. Unele dintre ele sunt usor accesibile (aprox. 2 km din trasee trecand langa drumul european E578), iar altele necesita o mica plimbare prin zapada. Locatia acestor puncte va fi disponibila pe pagina web si Facebook al competitiei.

  • Exista evenimente complementare? Ce anume mai pot face oamenii care vin sa urmareasca concursul?

Evenimente complementare nu exista, dar spectatorii se pot bucura de ofertele de iarna din statiunea turistica Baile Tusnad, cum ar fi: centrul wellnes, partia de schi, mofetele din imprejurimi, vizitarea rezervatiei naturale Lacul Sf. Ana si Tinovul Mohos, plimbare cu sania trasa de cai.

  • Ce temperatura va fi si cata zapada vom avea in Tusnad?

Cand organizam astfel de competitii aceasta este intrebarea de baza 🙂 la care și noi am dori să știm răspunsul corect cu câteva săptămâni înainte de competiție. Conditiile optime pentru eveniment ar fi un strat de cel putin 50 de cm de zapada si temperaturi de aprox. -15 C.

Ultima oara cand am reusit sa organizam acest eveniment (2012) am avut -25 C si zapada foarte mare, dar la inceputul acestui an (2016), desi totul era pregatit si organizat ”ca la carte” vremea nu ne-a ajutat si a trebuit sa anulam evenimentul. Asadar acum (noiembrie 2016) nu putem sa spunem altceva decat: va fi zapada! si va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook pentru noutati legate de competitie (si, evident, si informatiile legate de conditiile meteo).

atelaj canin tusnad ianuarie 2017 v3

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

3 Comentarii

Deci? Parerea ta care este?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI:

Publicat în Events / Campaigns

Marea Hoinareala 2016 – Vernisaj