Cand o sa dispara AdBlock?
24
noiembrie 2016
Scris de Razvan Radulescu, Publicat în The way I see it
Astazi am trecut pe la Future of Media. Am prins doar ultima sesiune, dar am retinut cateva pareri interesante despre adblock, fake news, digital advertising & previziuni pentru viitor.
Cand o sa dispara AdBLock?
Orlando Nicoara (Co-fondator Welovedigital) este de parere ca pica la anul. Ca a facut destule valuri si a devenit prea incomod pentru advertiseri.
Dragos Stanca (Managing Partner la Thinkdigital) atrage atentia asupra faptului ca uneori sunt blocate de catre AdBlock chiar si monitoarele de trafic (inclusiv SATI).
Alex Dona (Managing Partner la Times New Roman) spune ca nu e asa o mare problema. Dar ca s-au gandit sa implementeze pe site o solutie care sa depisteze vizitatorii cu AdBlock si sa le livreze automat doar 60% din continut.
Cum poate fi rezolvata situatia stirilor false, a viralizarii lor si bineinteles a dezinformarii?
Principala problema este ca in acest moment exista o inflatie de continut. Avem prea mult continut ca sa mai putem analiza.
Problema secundara, cu adevarat trista pentru tara, este ca 47% din populatia Romaniei este analfabeta functional. Stie sa citeasca si sa scrie dar nu poate intelege informatia. Asta, dupa parerea mea, e mai nasol decat sa nu stii sa scrii dar sa iti mearga totusi mintea.
Interesul anumitor grupuri de a dezinforma cu scopul defaimarii sau a obtinerii de trafic si profit este de asemenea problematic si functioneaza dupa principiul: „Nu lasam adevarul sa strice o stire buna!”.
In ultimul rand, se intampla ca au disparut aproape integral brandurile de presa. Toata lumea stie ca a citit ceva pe facebook sau pe net. Nu mai exista jurnalisti sau redactii destul de cunoscute si puternice care sa dea greutate unei stiri.
Vestile bune sunt ca dupa ce Trump a castigat alegerile in SUA, atat Facebook, cat si Google iau masuri prin care sa limiteze acest fenomen si ca in unele tari, atat statul, dar si actori precum Google, subventioneaza presa locala.
Digital vs. TV
Povestea asta este deja batrana, asa ca notez doar cateva idei principale:
- E greu sa compari Digitalul cu TV-ul, pentru ca se masoara lucruri diferite, in mod diferit. Televizorul probabil ca nu ar supravietui daca s-ar raporta la aceeasi indicatori de performanta ca Digitalul.
- In continuare, in Romania, penetrarea Televizorului este la 90%, in timp ce Internetul este la doar 70%.
- Televizorul este mai potrivit pentru reach in timp ce Online-ul performeaza mai bine la conversii. Cu toate astea, este de analizat situatia unor retaileri online care fac reclama intensa pe TV (ex. Emag).
- Vor ajunge cu siguranta mai multi bani in Digital atunci cand directorii de marketing din companii vor fi dintre cei care nu au TV in casa.
Cum va fi 2017?
Avand in vedere ca se vorbeste de 10 ani ca urmeaza anul digitalului, trebuie sa avem incredere ca al unsprezecelea an chiar va reusi.