BrightNow

luni

1

februarie 2021

7

COMENTARII

Alt tip de țeapă pe OLX – metoda livrare prin OLX

1

luni
februarie 2021

7


COMENTARII

Scris de , Publicat în Lessons & Info, The way I see it

Sper că ajungi să citești acest articol înainte să fi completat toate datele cardului pe un site crezând că vei primi acolo banii pentru produsul pe care îl aveai la vânzare. Pentru că în caz contrar, ar fi bine să te oprești din citit și să suni la bancă sperând că mai ai ceva fonduri disponibile.

Nu e prea mult de povestit, așa că o să încerc să vă explic ce se întâmplă:

 • Cineva îți scrie și te întreabă dacă ești de acord să trimiți produsul cu livrare OLX
 • Accepți, dar nu îți e foarte clar cum se întâmplă, așa că presupusul cumpărător îți spune că este simplu și îți trimite în primul rând link-ul de pe site-ul oficial
 • După îți trimite un alt link. Îți spune că ți-a trimis deja banii sau că urmează să ți-i trimită și că nu mai trebuie decât să pui datele cardului ca să primești suma în cont

Schema prin care îți fură banii:

Nimeni nu are nevoie de datele cardului tău pentu a-ți trimite bani. Cine vrea sa trimită bani, are nevoie doar de un IBAN (codul contului).

Pentru că nu știu acest lucru, oamenii ajung să introducă datele complete de la card, inclusiv codul CVS (codul din câteva cifre de pe spatele cardului).

Fac acest lucru, pentru că cei care îți trimit link-ul, au pus acolo un site cu adresa si design foarte similar cu site-ul OLX (probabil că la fel se întâmplă și pe alte site-uri de vânzări).

Game over

Imediat ce a obținut datele cardului, cumpărătorul fictiv / hoțul începe să tragă banii de acolo. De obicei face asta prin cumpărături secvențiale până rămâne contul fără bani.

Ce e de făcut?

 1. Sună la bancă și închide cardul.
 2. Nu trimite și produsul. Măcar cu el să rămâi.
 3. Mergi la poliție și depune plângere.

Îmi pare sincer rău dacă ai pățit-o. Dar învață măcar din asta și povestește și cu apropiații. Să nu o mai pățească și ei.

Nu e și vina OLX?

Părerea mea este că da. Când aceste cazuri se înmulțesc atât de mult, faptul că OLX nu identifică activ modurile în care platforma lor este folosită pentru astfel de escrocherii și nu face un minim pentru a stopa fenomenul, este complice!

Tot ce au facut, a fost sa puna un articol pe blog, fara sa se straduiasca sa informeze utilizatorii: https://blog.olx.ro/2020/12/ai-grija-la-linkurile-false-pentru-articole-platite-vezi-cum-te-protejezi-de-cele-mai-noi-atacuri-de-phishing/

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

7 Comentarii

 1. George Lucian
  • valtheval
 2. Valentin
 3. Vasile
 4. Iri

Ai pățit asta? Sau ceva similar? Spune-le și altora, să nu o pățească și ei!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI:

Publicat în Lessons & Info Personal story

Țeapă pe OLX – Whatsapp

Publicat în Personal story

Mi-au furat banii de pe card