BrightNow

joi

9

octombrie 2014

6

COMENTARII

Campaniile de donatii prin SMS

9

joi
octombrie 2014

6


COMENTARII

Scris de , Publicat în Resurse & Soluții

campanii_prin_sms

Conform reprezentantilor Donatie.ro, platforma prin intermediul careia se deruleaza in prezent campaniile de donatii prin SMS, in Romania au fost donate, in ultimii doi ani, peste 5.5 milioane de euro.


O campanie prin SMS dureaza standard 3 luni de zile, cu posibilitatea prelungirii pana la 6 luni. Campaniile pentru dezastre naturale au o durata standard de o luna de zile.

Pana prin anul 2012 companiile de telefonie mobila (astazi: Vodafone, Orange si Telekom) primeau, fiecare dintre ele, cereri de atribuire a numerelor destinate campaniilor de donatii prin SMS. Cel mai probabil ideea dezvoltarii unei platforme comune a aparut ca urmare a faptului ca procesul de evaluare a cererilor se repeta in cadrul fiecarei companii, desi ar fi putut foarte bine sa se intample o singura data.

Asa se facea ca, din cauza raspunsurilor decalate, campania putea sa inceapa pe o singura retea, reducandu-ti astfel sansele de reusita, sau erau folosite numere de telefon diferite pentru fiecare retea, aparand astfel riscul unor confuzii. La toate acestea se adauga timpul si resursele necesare procesului de comunicare cu doi sau trei reprezentanti ai companiilor de telefonie.

Astazi totul incepe pe Donatie.ro – platforma gestionata de Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC). Organizatiile trimit o cerere de demarare a campaniei de donatii prin SMS. Ulterior reprezentatii ARC analizeaza cererea primita, alaturi de planul de promovare al campaniei si decid daca ONG-ul sau cazul social primeste sau nu aprobarea.

Criteriile dupa care se face evaluarea tin in primul rand de scopul campaniei si planul de media. Important de retinut este ca fara un plan bun de media nu ai sanse prea mari sa primesti aprobare. De asemenea interesant este ca promovarea pe Social Media nu este luata in considerare, dat fiind faptul ca in astfel de campanii nu prea performeaza.

Pasii standard in pregatirea pentru campaniile de donatii prin SMS sunt urmatorii:

 1. Alegerea cauzei
 2. Setarea obiectivului
 3. Planificare campaniei largi
 4. Planificarea campaniei de sms
 5. Analiza relatiei cu mass media
 6. Capitalizarea pe relatiile cu mass-media

In teorie se recomanda un singur partener media. Asta deoarece sentimentul de ownership pe care partenerul il primeste il va motiva sa sustina cauza cu mai multa ardoare, obtinand astfel rezultate mai bune pentru campanie.

Valoarea standard a unui SMS este de 2 euro, din care 1.86 euro merg catre cauza iar restul sunt opriti sub forma de taxa pentru trimiterea sms-urilor de confirmare si o parte din mentenanta platformei. Pentru cazuri individuale si dezastre naturale nu se percepe nicio taxă de operare.

Prin intermediul platformei, beneficiarul poate monitoriza rezultatele, putand astfel sa vada cate SMS-uri se trimit in urma fiecarei actiuni de promovare. Acesta fiind un instrument valoros in perioada de fine tuning a campaniei de SMS.

Mesajul transmis intr-o astfel de campanie este de asemenea foarte important. Sfatul, in acest caz, este sa se foloseasca modelul Show don’t tell si sa se puna accentul pe asemanari mai degraba decat pe diferente.

Altfel spus, materialul media trebuie sa transmita informatii despre cauza, sa prezinte viziunea beneficiarului despre subiectul in cauza si sa starneasca macar putin curiozitatea. La final trebuie prezentata o oferta specifica, adaptata la public si mediu, care transmite ce poate face donatorul, ce primeste in schimb si sa sublinieze aspectul urgent al situatiei. Ex: Cu doar un SMS ii poti oferi unui copil din Ferentari creionul de care are nevoie pentru a fi un elev ca toti ceilalti pe 15 Septembrie!

Alte lucruri interesante despre campaniile de donatii prin SMS*:

 • Se doreste marirea valorii la 4 euro / SMS in viitorul apropiat
 • Va putea fi posibila si donatia recurenta prin SMS. Aceasta fiind disponibila doar pentru Organizatiile care au avut deja o campanie de succes finalizata.
 • In timp ce pentru Unicef o campanie cu 60.000 de SMS-uri reprezinta un semi-esec, pentru o organizatie mica precum Sf. Nectarie, o campanie cu 9000 de SMS-uri este un mare succes.
 • Pentru situatii in care beneficiarul se asteapta la mai mult de 3 de SMS-uri pe secunda, trebuie sa anunte inainte administratorul platformei Donatie.ro
 • Un spot difuzat la ProTV la o ora de minima audienta (noaptea) aduce in medie 100 de SMS-uri
 • O stire al Kanal D va obtine pentru campanie in medie 1000 de SMS-uri in prime-time si alte 400 de SMS-uri la reluare
 • 3o de minute la Gadea aduce aproximativ 15000 de SMS-uri
 • o ora la emisiunea Rai dar Buni va aduce campaniei aproximativ 8000 de SMS-uri

De retinut si faptul ca, pentru cazuri individuale, campaniile se desfasoara prin Asociatia Mame  daca beneficiarul este adult sau Fundatia Mereu Aproape  daca este vorba de minori.

*informatii obtinute de la reprezentantii ARC, bazate pe experiente anterioare din campaniile de donatii prin SMS derulate prin Donatie.ro

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

6 Comentarii

 1. Scarlat Lidia Gabriela
 2. M.
 3. Ana

Deci? Parerea ta care este?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI:

Publicat în Advertising Lessons & Info Resurse & Soluții

De ce răspundem cuiva care are nevoie de ajutor, dar nu tuturor?