BrightNow

duminică

4

noiembrie 2018

Podcast-ul meu preferat

4

duminică
noiembrie 2018

Scris de , Publicat în Opinii & povești

La începutul anului 2018 am descoperit podcast-urile. Da, știu, sunt căpitan al echipei naționale Prea Târziu.

Pentru cine este ca mine – a auzit termenul dar a trecut pe lângă el, Podcasturile sunt emisiuni sau show-uri audio. Sunt multe formate care pot fi încadrate în această descriere, dar pentru mine, podcast-ul este echivalentul unei emisiuni radio cu tematică sau a unui serial tv în format audio.

La baza popularizării podcast-urilor (și probabil a salvării de la faliment a companiei Apple) a stat ipod-ul. La doar patru ani de la lansarea ipod-urilor, în 2005, existau deja peste 800 de podcast-uri pe care oamenii le descărcau de pe internet și le ascultau în căști în timpul zilei.

Pionierat în zona podcast-urilor au făcut comedianții. Fiind primi care au văzut și au crezut în potențialul acestui format.

În 2007, odată cu lansarea iphone, a crescut mult piața și a aparut SERIAL – primul show de podcast cu adevărat popular. A ajutat, cu siguranță și faptul că unitățile de stocare se tot măreau, iar internetul devenea tot mai rapid – lucruri care evoluează încă.

Odată devenit popular, podcast-ul a arătat că:

  • Este mai apreciat decât emisiunile de radio. Podcast-ul este pentru totdeauna, în timp ce emisiunea radio este comparabilă cu o sculptură de gheață – o asculți o dată și apoi dispare.
  • Poate ajuta autorii să transforme cărțile în succesuri răsunătoare, unele ajungând chiar la ecranizare datorită faptului că s-au dovedit a fi un podcast extrem de apreciat de public.
  • Este un instrument prin intermediul căruia poti asculta ce vrei, cand vrei, oriunde. Există acum peste 5 milioane de podcast-uri pe iTunes.
  • Este un mediu potrivit pentru a transmite povești și învățături, dar și pentru a oferi ascultătorilor sentimentul de companie.

Podcast-ul meu preferat este 99% invisible, iar alte doua show-uri pe care le pot recomanda sunt
Stuff you missed in history class și Uncivil.

Mai multe despre crearea podcast-utilor poți afla pe transom.org, iar dacă te tentează să creezi astfel de show, reține că ingredientele cele mai improtante sunt următoarele:

  • personajele bune (cu energie, păreri și detalii)
  • întrebările (un nivel enervant al detaliilor care ii împinge pe oameni spre povești)
  • pasiunea
Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Ai un podcast preferat?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI:

Publicat în Great Ads of the World

Fortza Star Wars in publicitatea romaneasca

Publicat în The way I see it

Vama Veche nu mai e ce-a fost