BrightNow

marți

29

decembrie 2020

Părerile celor din jur ne influențează alegerile

29

marți
decembrie 2020

Scris de , Publicat în Lessons & Info, The way I see it

Nu e niciun mister că părerile celor din jur contează pentru noi. Ca ființe sociale suntem programați să ținem cont de grup, dar ce alegem să nu vedem este cum influențăm noi înșine acest sistem.

După aproape un an de pandemie și probabil sute de discuții despre discrepanța de păreri dintre grupuri pro și contra orice, am realizat că modul în care suntem influențați este, de cele mai multe ori, pre-influențat chiar de noi.

  • Tindem să ignorăm informațiile periculoase sau negative.

Nu ne place să le auzim. Sau dacă le auzim, căutăm automat o metodă prin care ocolim pericolul. De multe ori mergem până acolo încât să acceptăm o rezolvare imaginară.

Așa se face că unora le este mai ușor să accepte o soluție nedocumentată sau o știre falsă decât să se vadă complet dezarmați în fața unei realități crude.

  • Preferăm siguranța în locul nesiguranței.

Între două verisuni ale aceleiași povești, între două rezolvări pe care putem încerca sau chiar între două arome dintre care le putem alege, vom opta întotdeauna pentru cea pe care o știm deja sau pe care simțim mai sigură. Chiar dacă ne e clar că pe una dintre variante nu am încercat-o niciodată, iar câteodată mergem până acolo încât ignorăm însăși existența acesteia.

Mai mult, dacă avem o singură soluție sau variantă, care nu este foarte sigură, ne vom convinge că este defapt mult mai eficientă decât arăta analiza inițială.

  • Supraevaluam exactitatea opiniilor și a cunștințelor noastre.

Acest lucru ne determină să ignorăm sau să respingem informații care nu coincid cu propria noastră viziune asupra lumii, făcându-ne aproape orbi la orice situație sau informație care contrazice ceea ce credem sau credem că știm deja.

  • Ne place să împărtășim ideile celor pe care îi apreciem.

Ce facem atunci când o persoană pe care o privim cu admirație spune ceva cu care nu suntem de acord? Dar când aceasta spune ceva, iar un număr mare de oameni apreciază?

In fața unui număr mare de oameni care împărtășesc aceleași convingeri, se poate să acceptăm ca adevărate informații pe care defapt, până în acel moment, le-am văzut în altă lumină.

Toate aceste comportamente sunt defapt strategii de coping, un mecanism adânc din psihologia umană care ne ajută să depășim momentele stresante din viața noastră.

Wikipedia

Conculzia este că da, părerile celor din jur ne influențează alegerile, iar noi, la rândul nostru, alegem să ne înconjurăm de oameni ale căror păreri sunt pe placul nostru. Astfel se creează un cerc vicios care ajunge să ne îngrădească perspectivele și să ne împiedice să ne îmbogățim cunoștințele sau să fim amabili cu oamenii noi pe care îi întâlnim.

Mai mult, în cazul unor situații sociale stresante cum este și pandemia, toate cele de mai sus se accentuează, iar încercarea de a schimba părerea cuiva este greu de realizat după ce și-a găsit surse și un grup care îl ajută să valideze ceea ce crede deja.

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Deci? Parerea ta care este?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI: